Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

'Oogcontact in kinderwagen belangrijk voor ontwikkeling baby'

Ouders hebben steeds minder vaak oogcontact met hun baby in de kinderwagen of buggy. De reden? Ze zijn druk bezig met appen óf hebben een kinderwagen waarbij hun kind met het gezicht naar de straat zit. Zonde, want juist het oogcontact tijdens het wandelen is erg belangrijk voor de ontwikkeling van je kind.

Advertentie

Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Dundee waarvoor 2.700 wandelende moeders werden geobserveerd.

Geruststelling

Kinderen zouden tijdens het wandelen vaak contact zoeken met hun ouders achter de kinderwagen, bijvoorbeeld om gerustgesteld te worden voor de geluiden op straat. Als het kind zijn ouders niet kan zien kan dit tot stress leiden.

Kijken en luisteren

‘Gericht bezig zijn met je kind, spelen en echt luisteren heeft veel invloed,’ zegt Nelleke den Helder, pedagogisch adviseur in Trouw. ‘Hoe klein ze ook is, als een baby lacht wil ze ook een lach terug.’ Ouders hebben vaak het idee dat hun kind te jong is om mee te praten, maar kinderen pikken juist veel op door naar de ouders te kijken en te luisteren.

Rol als onderwijzer

Uit het onderzoek bleek dat kinderen die hun ouders tijdens het wandelen konden zien twee keer zoveel lachten. Ook hadden zij minder vaak last van stress. Volgens logopedist Astrid Roest hebben ouders het vaak te druk om stil te staan bij hun rol als onderwijzer. ‘Kinderen hebben iemand nodig die de dingen benoemt en voorbeelden geeft.’ Een filmpje op de iPad is niet voldoende volgens haar. ‘Als kinderen een beperkte woordenschat hebben, is het lastig om vlot te leren lezen. Ze lopen hun hele schoolperiode achter de feiten aan.’

Advertentie

Lekker tegen je kind kletsen dus, als jullie een wandelingetje maken.

BEKIJK OOK: Waarom vervelen goed is voor kinderen

 MEER LEZEN?

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Trouw – Beeld: Shutterstock.