Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Ook jij kunt een kind met rood haar krijgen

Hebben jullie allebei bruin of blond haar? Dan maak je toch kans op een roodharig kind. Hoe dit precies zit, lees je hier.

Advertentie
Als je zwanger bent, ben je vast heel nieuwsgierig naar hoe je kind eruit zal zien. Wat voor een kleur haar heeft hij, wat voor kleur ogen zal hij krijgen en hoe zou zijn karakter zijn? Wie weet, krijg je wel een baby met prachtig felrood haar, want iedereen kan een rossige baby krijgen. Ook al hebben de ouders en andere familieleden geen rood haar.

Rode-haar-gen

Iedereen kan (zonder het te weten) het rode-haar-gen dragen, ook wie zelf blond of bruin haar heeft. Als de vader en jij beiden het gen hebben, is de kans één op vier dat je een kind met rood haar krijgt. Je kind moet van jullie allebei het rode-haar-gen meekrijgen om rossig te worden. Is één van jullie rossig? Dan is de kans vijftig-vijftig. Als jullie beiden roodharig zijn, dan heeft jullie kind bijna altijd ook rood haar.

Schotland

Rossig haar hebben, is bijzonder. Wereldwijd heeft minder dan een procent van de mensen rood haar. In Schotland wonen de meeste roodharigen: zo’n dertien procent is daar rossig. In Breda vieren ze jaarlijks de Roodharigendagen. Tienduizenden roodharigen uit meer dan tachtig landen komen op dat festival bij elkaar.

Weetjes over roodharigen

  • hun haar is vaak dik (al hebben ze minder haren)
  • ze hebben meestal een lichte huid en zijn gevoelig voor zon
  • waarschijnlijk hebben ze een lagere pijngrens (maar daar is de wetenschap nog niet helemaal over uit)
Check hier: zo voorspel je de haarkleur van je baby.

 

Bron: HLN.BE, Wikipedia en Redhead Days Breda – Beeld: Shutterstock