Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Op deze leeftijd is je kind oud genoeg om alleen over te steken

Het ouderschap kent geen vaste regels, maar soms zijn richtlijnen fijn om wat houvast te geven. Zo kwam de American Academy of Pediatrics met een advies over de leeftijd waarop je je kind wat meer zelfstandigheid kunt geven, zoals alleen de straat oversteken.

Advertentie

Aanleiding voor het geven van dit advies was een artikel in de Wall Street Journal, waarin wordt gesteld dat het soms meer kwaad dan goed doet als je je kind te veel bemoedert. Angstige kinderen die te veel worden beschermd door hun ouders, zouden hierdoor alleen maar meer last krijgen van angstgevoelens. ‘Het gedrag van de ouders versterkt het gevoel dat er iets is om bang voor te zijn en dat zorgt ervoor dat kinderen het niet alleen aandurven,’ zegt Rebecca Rialon Berry, als klinisch psycholoog verbonden aan het NYU Langone Child Study Center.

Mijlpaal

Maar op welke leeftijd kunnen kinderen deze zelfstandigheid dan aan? Niet eerder dan met tien jaar, zeggen experts van de American Academy of Pediatrics (AAP). De straat oversteken zonder hulp van een volwassene is een flinke mijlpaal in het leven van een kind, stellen ze. Ouders moeten ook beseffen dat niet elke tienjarige deze zelfstandigheid al aankan. ‘Ouders zijn vaak geneigd om de zelfstandigheid van hun kind te overschatten,’ stelt de AAP. ‘Onderzoek toont aan jonge kinderen op weg naar school vaak niet letten op het verkeer en ook niet automatisch stoppen bij de stoeprand.’

Kleine nuance

Hoewel de onderzoekers vinden dat een kind pas vanaf tien jaar zelfstandig kan oversteken, voegen ze hieraan toe dat er grote onderlinge verschillen waren bij de kinderen in het onderzoek. ‘Sommige vijfjarigen deden het beter dan elfjarigen.’ Conclusie? Als ouder ken jij je kind het beste, dus kun jij het beste inschatten of je kind al zelfstandig genoeg is om alleen de straat over te steken en zelf naar school te lopen.

Bron: Purewow Beeld: Shutterstock