Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Op vakantie naar Zuid-Europa? Pas op voor de mazelen!

Ga je de komende weken op reis naar Italië, Frankrijk, Griekenland of Roemenië? Dan geldt de waarschuwing van de gezondheidsdienst GGD voor jou: pas op voor de mazelen. In Zuid-Europa is op dit moment een epidemie gaande.

Advertentie

Baby’s hebben meer kans

Het risico op besmetting is het hoogst bij baby’s en volwassenen die geboren zijn tussen 1965 en 1975. Nederlanders die geboren zijn tussen 1965 en 1975 zijn vaak niet ingeënt, omdat de mazelen pas sinds 1976 onderdeel zijn van het Rijksvaccinatieprogramma. Er is dit jaar vooral een toename in het aantal mensen met de mazelen te zien in Frankrijk en Griekenland. Vorig jaar was er ook een mazelenuitbraak in Italië en Roemenië en die epidemie is nog altijd niet voorbij.

Slapen bij locals

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geldt er vooral een verhoogd risico op mazelen als je tijdens de vakantie veel in contact komt met de lokale bevolking. Bijvoorbeeld als je op familiebezoek gaat of bij lokale bewoners in huis gaat slapen. Doe je dat niet? Dan valt het risico mee.

Advies

Op vakantie naar Zuid-Europa met een baby die jonger is dan veertien maanden? Dan adviseert de GGD om een vervroegde vaccinatie te halen. Dit wordt ook geadviseerd aan volwassenen die geboren zijn tussen 1965 en 1975. Sociaal geneeskundige reizigerszorg Anja Kruis van GGD zegt tegen het AD: ‘De mensen die vóór 1965 geboren zijn, hebben vrijwel allemaal de mazelen gehad. Juist mensen geboren in de tien jaar erna die nog niet gevaccineerd werden, lopen risico om in het buitenland besmet te raken.’

Vaccineren

Net als in Nederland worden kinderen in Frankrijk en Italië sinds kort ingeënt tegen de mazelen. In Frankrijk worden baby’s sinds begin dit jaar ingeënt en in Italië worden sinds vorige zomer alle kinderen onder de zeventien jaar ingeënt. In Griekenland en Roemenië is dit niet het geval. Vaccineren tegen de mazelen is in deze landen niet verplicht.

Gevaar

Mazelen is een gevaarlijke infectieziekte die in zeldzame gevallen kan leiden tot een hersenontsteking. Jaarlijks sterven wereldwijd ruim 100.000 mensen aan de ziekte, vooral kinderen. Mazelen is ontzettend besmettelijk. De ziekte kan worden overgedragen door niezen of hoesten. In Nederland komt een epidemie niet zo vaak voor. De laatste was tussen 2013 en 2014. De kans om het in Nederland op te lopen is klein, omdat de vaccinatiegraad boven de 95% ligt.

Bron: AD.nl