Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Opgelet: meer dan 250 apps luisteren stiekem met je kind mee

Heel wat huishoudens in Nederland worden zonder het te weten afgeluisterd. Meer dan 250 apps uit de Google Play Store en tientallen uit de App Store blijken via de microfoon geluiden op te nemen.

En alsof dat al niet dubieus genoeg is: het gaat hierbij vooral om spelletjes die gericht zijn op kinderen.

Advertentie

Bunny Jump

Onder andere de apps Bird Zappers, Real Bowling Strike en Bunny Jump vragen tijdens het installeren of spelen toestemming om via de microfoon mee te luisteren. Veel mensen klikken zonder te lezen op ‘ja’ omdat ze het spelletje snel willen spelen.

Gericht adverteren

Wat mensen niet weten, is dat de app stiekem geluiden uit de omgeving opneemt, in de hoop reclamespotjes te herkennen. Als een reclamespotje wordt herkend toont de app een advertentie van hetzelfde bedrijf op de telefoon. Daarmee verdienen de makers van deze apps meer geld dan met het tonen van gewone advertenties.

Alleen met toestemming

De partij die deze technologie maakt heet Alphonso en de baas van het bedrijf, Ashish Chordia, zegt tegen The New York Times dat stemmen van gebruikers nooit worden opgenomen of opgeslagen. Alleen zodra er een tv-commercial wordt herkend, merk je dat de microfoon aanstaat om mee te luisteren doordat er een advertentie verschijnt. ‘De consument heeft hiermee ingestemd en kan dit op elk moment veranderen,’ zegt Chordia tegen de Amerikaanse krant.

Nieuwe wetgeving

Hoewel de apps inderdaad toestemming vragen, hebben veel gebruikers niet door waar ze precies toestemming voor geven. Gelukkig worden consumenten sinds mei vorig jaar beter beschermd tegen dit soort praktijken, vanaf die tijd is in Nederland de nieuwe data- en privacywetgeving GDPR actief. Dit houdt in dat alle technologiebedrijven binnen Europa moeten voldoen aan strikte regels. Apps moeten vanaf die datum duidelijker en korter toelichten waar gebruikers voor tekenen. Ook moeten gebruikers de meeluisterfunctie ieder moment kunnen uitschakelen.

Wat kun je zelf doen?

Wil je weten of jouw kind ook dergelijke apps op zijn telefoon heeft? Je kunt op zijn telefoon bekijken welke apps toegang hebben tot bijvoorbeeld zijn microfoon of camera. Ook kun je instellen welke apps je wel en geen toestemming wil geven. De apps blijven gewoon werken als je je toestemming voor een bepaald onderdeel intrekt.

  • Voor iPhone: ga naar Instellingen > Privacy en bekijk daar welke apps toegang hebben tot bepaalde functies.
  • Voor Android doe je dit via Instellingen > Apps> Machtigingen.

Bron: The New York Times/ RTL Nieuws – Beeld: Shutterstock