Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Opgeruimd staat netjes: met deze opruimtruc heb je nooit meer een rommelig huis

Tja, daar zit je dan met de rondslingerende legoblokjes en knuffels. Het lijkt wel alsof je áltijd aan het opruimen ben, maar op de een of andere manier blijft het een zooitje. Herkenbaar? Deze opruimtruc komt dan als geroepen!

De wasmand puilt uit, overal slingert speelgoed: sinds je kinderen hebt, trekt er dagelijks een tornado aan rommel door je huis. Heb je nét die jas van de grond geraapt, struikel je weer over een barbiepop. De troep kan je op een gegeven moment behoorlijk chagrijnig maken, en bovendien neemt het opruimen veel tijd in beslag die je liever anders zou besteden. Met deze truc heb je binnen een paar minuten je huis aan kant.

Advertentie

Tip: 8 tips om je kind (beter) te leren helpen met opruimen

Dé opruimtruc: zo werkt het

Schaf verschillende gekleurde manden aan: voor elke kamer een andere mand of tas. Loop met een mand door het huis en raap alles op wat bij die kamer hoort. De barbiepoppen en legoblokjes doe je in de rode speelkamer-mand, de rondslingerende pyjama in de groene slaapkamer-mand. Als de manden gesorteerd zijn en er niks meer in huis slingert, zet je de manden in de bijbehorende kamers. De spullen leg je dan op de juiste plek. Dit kan natuurlijk ook op een ander moment als je tijd tekort hebt, maar zo is je huis in ieder geval netjes. En dat is al een flinke opluchting!

Bijhouden is de kunst

Het is slim om de opruimtruc dagelijks toe te passen. Begin ’s ochtends bijvoorbeeld met een rondje door het huis, zo ligt alles weer op zijn plek en kun je de dag met een schone lei beginnen. Ook voorkom je uitpuilende manden en heb je voortaan een opgeruimd huis.

Je kind leren opruimen: zo doe je dat

Uiteindelijk wil je natuurlijk dat je kind zelf zijn speelgoed en andere spullen opruimt, maar dat moet hij leren. Een aantal tips:

 1. Begin als je kind klein is
  Hoe eerder jij je kind leert dat opruimen erbij hoort, hoe minder strijd je erover hoeft te voeren. Een kind dat net kan lopen, kan je al helpen om bijvoorbeeld de blokken weer in de opbergkist te doen.
 2. Wees duidelijk
  De instructie ‘En nu alles opruimen!’ heeft waarschijnlijk niet het gewenste effect. Dit is een veel te grote opdracht: het is voor je kind niet duidelijk wat precies de bedoeling is. Waar moet hij beginnen? Wat moet waar naartoe? Verdeel het opruimen in stappen en maak dit concreet: ‘Zet alle boekjes maar terug in de kast.’ Of: ‘Doe je sokken en ondergoed in de wasmand.’ Geef daarna eventueel een volgende opdracht.
 3. Leg de lat niet te hoog
  Voor kleine kinderen is het handig als je aparte opbergplekken hebt voor al het verschillende speelgoed. Denk bijvoorbeeld aan manden, dozen, opbergboxen en kasten. Geef die allemaal een vaste plek, zodat je kind precies weet waar hij de Duplo in kan stoppen, waar de puzzels moeten en waar de verkleedkleren.
 4. Geef een compliment
  Geef je kind tijdens het opruimen complimenten: ‘Wat ben je goed bezig!’ Of: ‘Wat wordt het al netjes.’ Dat geeft je kind zelfvertrouwen en een positief gevoel. Als hij dat koppelt aan opruimen, wordt het een leuk taakje in plaats van een vervelende strijd.

Lees meer: Dit zijn geschikte huishoudelijke klusjes per leeftijd

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Bron: famme.nl – Beeld: Shutterstock