Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Oppas-oma wint het van kinderdagverblijf

Ondanks de gestegen kosten van de kinderopvang gaan ouders niet minder werken. Wel brengen ze hun kinderen minder vaak naar het kinderdagverblijf en kiezen ze eerder voor een opa, oma of buurvrouw als oppas.

Dat concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een onderzoek dat donderdag is verschenen.

Advertentie

Versobering subsidieregelingen

Ouders kunnen de laatste jaren steeds minder opvangkosten declareren, als gevolg van de versobering van subsidieregelingen. In 2009 werd nog 76% van deze kosten vergoed, in 2013 was dit nog maar 63%.

Vaker naar opa en oma

Door de hogere opvangkosten brachten ouders hun jonge kinderen in de periode 2009-2013 steeds minder vaak naar de kinderopvang. Als alternatief voor de duurdere ‘formele’ opvang, kozen zij ervoor om voor opa, oma of de buurvrouw op de kinderen te laten passen. Vooral in de jaren 2012 en 2013 nam de vraag naar formele kinderopvang fors af.

Forse daling kinderopvangtoeslag

Het CBS maakte eerder al bekend dat de uitgekeerde kinderopvangtoeslag in 2013 voor het vierde achtereenvolgende jaar was gedaald. In 2013 ontvingen ouders in totaal 1,9 miljard euro steun voor kinderopvang, terwijl dit in 2009 bijna 3 miljard was. Deze ontwikkeling is het gevolg van een versobering van de kinderopvangtoeslag en de economische tegenwind van de afgelopen jaren.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: ANP – Foto: 123rf

 

Lees ook:

Vormen van kinderopvang 

Wet kinderopvang

Wat kost kinderopvang