Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
grootouders namen stom

Opvallend: 1 op de 5 Britse grootouders vindt naam kleinkind stom

Een naam uitkiezen voor je kind doe je met zorg en aandacht. Behalve dat jij en je partner tevreden moeten zijn over de naam, wil je ook dat je kind er later blij mee is. Nu denk je misschien dat hiermee alle stemmen zijn gehoord, maar niets blijkt minder waar.

Advertentie

Er zijn namelijk aardig wat grootouders die hier graag wat meer zeggenschap over zouden willen hebben. Uit onderzoek van de Britse sites Mumsnet en Gransnet blijkt dat één op de vijf Britse grootouders de namen van hun kleinkinderen stom vindt.

Geen contact meer

Voor het onderzoek werd er een enquête afgenomen onder maar liefst 2000 ouders en grootouders. De naamkeuze blijkt best een gevoelig dingetje te zijn. In sommige gevallen escaleert de onvrede over een naam zelfs zó erg, dat de ouders en grootouders het contact verbreken. Zo vindt 38 procent van de ouders dat de keuze van de naam hun keuze is en dat de grootouders daar niets mee te maken hebben. Opmerkelijk is dat slechts 31 procent van de grootouders het hiermee eens is.

Net alsof

Daarnaast geeft 15 procent van de ouders aan dat een grootouder de naam van hun kind niet leuk vindt. Bij 6 procent van de ondervraagden zorgt dit voor een ruzie en bij 4 procent daarvan is het conflict zelfs zo erg geëscaleerd dat het contact is verbroken. In sommige gevallen doen de grootouders wel alsof ze de naam mooi vinden, 11 procent van de kersverse ouders vermoedt dat hun (schoon)ouders daarover hebben gelogen. In 3 procent van de gevallen moesten grootouders lachen toen ze de naam voor het eerst hoorden en 10 procent van de grootouders reageerde met een enkel ‘wat?’.

Top 8 ‘stomme’ namen

Maar wat voor namen vinden grootouders nu echt niet kennen? Uit de enquête is een top 8 uitgekomen met namen die (Britse) grootouders écht verwerpelijk vinden. In de meeste gevallen gaat het om doodnormale Engelse namen: Aurora, Charlotte, Elijah, Finn, Jack, Lindsay, Noah, Sally, Tabitha.

Advertentie

Niks met suggesties gedaan

Ook komt er een hele waslijst met redenen naar voren: de naam is te raar, te ouderwets, het was geen familienaam, het deed de grootouders denken aan iemand met dezelfde naam aan wie ze een hekel hebben, de naam is lelijk, onuitspreekbaar of te moeilijk om te spellen. Opvallend genoeg voelt een vijfde van de grootouders irritatie over het feit dat zij suggesties hebben gedaan, maar dat die door de ouders zijn genegeerd.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Mumsnet/Gransnet – Beeld: ShutterstockRedactioneel – Offer – Ovulatietest

Ovulatietest

Jouw 2 meest vruchtbare dagen
Vind je hier