Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Opvallend: humeur vader van grote invloed op ontwikkeling kind

Lange tijd is (ook door de wetenschap) gedacht dat met name de gemoedstoestand van moeders bepaalt hoe kinderen zich ontwikkelen. Maar uit Amerikaans onderzoek blijkt nu dat als een vader chagrijnig, gestrest of zelfs depressief is, dit van grote invloed is op de ontwikkeling van zijn kinderen.

Advertentie

Het onderzoek werd uitgevoerd door Michigan State University onder 730 families met veelal een laag inkomen en daardoor een bovengemiddeld stresslevel. Aan de hand van vragenlijsten is onderzocht welk effect de gemoedstoestand van ouders, en specifiek die van vaders, heeft op de ontwikkeling van kinderen. Zowel mentaal als in gedrag.

Lees ook: Bewezen: ouders met 3 kinderen ervaren de meeste stress

Taalontwikkeling

Het blijkt dat als vaders behoorlijk gestrest zijn of zelfs depressieve symptomen vertonen, dit een nadelig effect heeft op de taalontwikkeling van peuters. Deze kinderen hebben op driejarige leeftijd een taalachterstand ten opzichte van leeftijdsgenootjes. Bij zonen was dit effect sterker zichtbaar dan bij dochters. En zelfs wanneer de positieve invloed van een moeder in aanmerking werd genomen, bleef de gemoedstoestand van vader nog steeds van grote invloed.

Lees ook: Ontwikkeling van de woordenschat van een kind

Sociale vaardigheden

Uit de studie blijkt verder dat de geestelijke gezondheid van vaders en moeders een vergelijkbaar negatief effect heeft op gedragsproblemen bij peuters. Maar gaat het om de sociale vaardigheden van peuters, zoals zelfbeheersing en samenwerken, dan is een slechte gemoedstoestand van hun vader van grotere invloed dan die van hun moeder. Een exacte verklaring hebben de wetenschappers niet. Ze vermoeden dat vaders die meer stress ervaren, minder betrokken zijn bij hun kinderen. Het advies van de onderzoekers is dan ook: ‘Vaders zorg goed voor jezelf en onderschat niet hoeveel je kunt betekenen voor je kind en zijn ontwikkeling.’

Lees ook: Sociaal- emotionele ontwikkeling van je peuter

Bron: Parents Beeld: Shutterstock

Advertentie