reputatie
door

Opvallend: ‘Kinderen zijn al op jonge leeftijd bezig met hun reputatie’

‘Wat denken ze van mij?’ en ‘kom ik wel goed over?’. Gedachtes die vast weleens door je hoofd gaan, maar wist je dat kinderen ook al op jonge leeftijd bezig zijn met dit soort dingen?

Al rond hun vijfde verjaardag zouden kinderen zich bewust worden van hun imago en over hoe anderen hen zien.

Advertentie

Opbouwen van goede reputatie

Student Ike Silver (Universiteit van Pennsylvania) en professor Alex Shaw (Universiteit van Chicago) deden onderzoek naar het sociaal gedrag van kinderen. Zij ontdekten dat kinderen al op jonge leeftijd bezig zijn met het opbouwen van een goed imago. Zo begrijpen ze al vrij snel het belang van een goede reputatie en weten ze precies hoe ze zich moeten gedragen om deze hoog te houden.

Voorbeeldig gedrag

Ook zouden kinderen zich maar al te goed beseffen wanneer ze in de gaten worden gehouden. Zo hebben ze volgens Shaw de neiging om zich voorbeeldig te gedragen wanneer iemand naar hen kijkt. Dit komt overeen met de resultaten van een andere studie, waarin werd aangetoond dat zesjarigen vriendelijker zijn tegen mensen als ze denken dat ze hen ooit nog gaan terugzien.

Handige tool

Hoewel dit misschien een beetje uitgekookt klinkt, hoeft het volgens Silver niet per se iets negatiefs te zijn. ‘Het betekent dat kinderen nadenken over de gevoelens en gedachten van anderen, en over hoe hun gedrag daar effect op heeft. Dit kan een hele handige tool zijn voor het ontwikkelen van relaties.’

Belangrijke informatie

Shaw voegt daaraan toe dat het belangrijk is voor ouders en leerkrachten om te weten wanneer kinderen dit soort skills ontwikkelen. ‘Als je bijvoorbeeld denkt dat je kind iemand pest, dan kun je het gesprek met hem aangaan en hem duidelijk maken dat dergelijk gedrag niet oké is.’

Bron: Time – Beeld: Shutterstock