Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

'Opvoeding van het tweede kind is voor veel ouders een flinke uitdaging'

Dacht je bij je tweede kind gewoon hetzelfde opvoedtrucje te kunnen herhalen als bij de oudste? Think again. Het opvoeden van het tweede kind blijkt voor veel ouders een veel grotere uitdaging. Zelfs groter dan die van eventueel volgende kinderen. En het is nu wetenschappelijk bewezen dat dit ook echt zo is.

Advertentie

Het was al bekend dat persoonlijkheid en prestaties mede bepaald worden door je plek binnen het gezin, maar nu blijkt dat er nog meer conclusies te trekken zijn. MIT-econoom Joseph Doyle deed onderzoek en kwam met een bevestiging van wat veel ouders al vermoedden: het opvoeden van het tweede kind in het gezin is ‘moeilijker’ dan de rest. Dat geldt in het bijzonder voor jongens.

Uitdagend gedrag

Doyle bestudeerde duizenden families met twee of meer kinderen om erachter te komen of het tweede kind vaker dan de andere kinderen in het gezin in de problemen komt. In deze steekproef richtte hij zich vooral op gezinnen waar het tweede kind een jongen was. En wat bleek? Het tweede kind toont van jongs af aan vaker uitdagend gedrag. Ook hebben ze vaker te maken met problemen op school en komt het tweede kind in vergelijking met het oudste kind 20 tot 40 procent vaker in aanraking met de autoriteiten op latere leeftijd.

Lees ook: Dit zegt de plaats in het gezin over het karakter van je kind

Onverdeelde aandacht

Kortom, de opvoeding van het tweede kind blijkt voor veel ouders een flinke uitdaging. Een verklaring hiervoor is volgens Doyle allereerst de aandacht die vanuit de ouders naar de kinderen gaat. Anders dan bij de oudste die vaak de onverdeelde aandacht van ouders krijgt, moet een tweede kind de aandacht van zijn ouders delen met zijn grotere broer of zus. Hij moet dus continue een concurrentiestrijd voeren.

Verkeerde voorbeeld

Daarnaast spelen de oudste kinderen ook een rol in het ondeugende gedrag van het tweede kind. ‘De eerstgeborene heeft zijn volwassen ouders als belangrijkste rolmodellen. Voor het tweede kind is daarnaast ook zijn oudere broer of zus een rolmodel. Als dit een irrationele tweejarige peuter is, dan zal dat bijdragen aan de verschillen die we op latere leeftijd zien’, aldus Doyle.

Advertentie

Derde en volgende kinderen

Vraag je je af, waarom de opvoeding van een derde of volgend kind dan weer makkelijker is? Ouders hebben veel ervaring als de derde komt en zijn daardoor veel meer ontspannen. De jongste krijgt bovendien ook vaak meer aandacht en mag meer. Of ouders zijn gewoon wel klaar met streng zijn en bovenop de opvoeding zitten, dat kan natuurlijk ook.

Pluspunten

De opvoeding van kind nummer twee mag dan pittiger zijn, het heeft voor kinderen ook zeker voordelen om de tweede te zijn. Zo zijn tweede kinderen vaak erg sociaal en populair in de klas. Hij heeft tenslotte thuis wel geleerd hoe hij zichzelf in de kijker moet spelen. Ook zijn ze vaak creatief en sneller zelfstandig dan het eerste kind. Dat komt doordat een tweede kind meer ruimte krijgt om op eigen houtje dingen te ontdekken.

Meer lezen: Dit zijn de voordelen van een groot gezin

Bron: Babble Beeld: Shutterstock

Advertentie