Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Deze opvoedtruc wil elke ouder van een peuter kennen

Zodra je kind een peuter wordt, begrijp je ineens wat termen als 'terrible two's' en 'threenager' betekenen. Driftbuien, niet luisteren, continu nee zeggen... Je kind weet donders goed hoe hij je geduld moet testen. Heb je genoeg van die eeuwige strijd? Sommige ouders zweren bij de 'Wanneer...dan' methode. Het proberen waard?

De eeuwige strijd om iets voor elkaar te krijgen bij je peuter win je vanaf nu met gemak. Of in elk geval makkelijker. Tenminste dat zeggen voorstanders van de zogenaamde ‘Wanneer…dan’ methode. Met dit simpele trucje wordt het volgens hen een stuk lastiger voor je peuter om nee te zeggen. Het geheim zit hem in twee woordjes en een beloning.

Advertentie

Lees ook: Grenzen stellen, zo zorg je dat je kind zich aan de regels houdt

‘Wanneer…dan’ methode

De ‘Wanneer…dan’ methode komt uit Amerika en werkt als volgt. Je wilt dat je kind eerst zijn speelgoed opruimt voordat hij iets anders gaat doen. Leg dan rustig uit dat wanneer hij zijn speelgoed opbergt, hij dan zijn favoriete programma mag kijken. Of wanneer hij zijn handen wast, hij dan een snack krijgt.

Lees ook: Peuterpuberteit, over eigenwijs zijn en nee zeggen

De voordelen

Een peuter blijft een peuter. Als je deze methode toepast, betekent het niet automatisch dat hij ineens alles doet wat je van hem vraagt. In sommige gevallen werkt het niet direct, omdat hij even moet wennen. Maar als de methode eenmaal zijn vruchten afwerpt, bespaart het je tijd, energie en strijd met je kind.

Tip: Geduld verliezen bij je peuter: zó voorkom je het

Chantage?

Mocht je denken, dit lijkt verdacht veel op chantage? De bedenker van de methode, opvoedexpert Amy McCready, ziet dit anders. ‘In plaats van je kind een beloning te geven voor iets wat je van hem eist, zorgt deze methode ervoor dat je leert dat er iets leuks tegenover staat als hij ervoor kiest om te doen wat je vraagt.’  Het is volgens McCready dan ook heel belangrijk dat je ‘wanneer’ niet vervangt door het woordje ‘als’. Verder is het volgens haar belangrijk dat de beloning die je in het vooruitzicht stelt iets is wat je kind normaal ook af en toe mag, alleen nu bepaal jij het moment waarop. Dus bijvoorbeeld: wanneer je je kamer hebt opgeruimd, dan mag je een half uur tv kijken. Of: wanneer je nu even stil bent, dan gaan we zo samen een spelletje doen.

Overigens is niet iedereen even enthousiast over deze methode. Zo gelooft orthopedagoog Marielle Beckers niet in straffen en ook niet in belonen. ‘Straffen en belonen heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van de intrinsieke motivatie,’ zegt zij. Lees hier hoe dit precies zit.

Bron: Popsugar – Beeld: Shutterstock