Organisatie van Verloskundigen (KNOV) krijgt kwakzalverijprijs 2017

Het woord kwakzalverij is wel het laatste waar je aan denkt in combinatie met verloskundigen. Hoe kan het dan de het KNOV deze 'prijs' heeft gekregen? Dit heeft alles te maken bepaalde manieren van pijnbestrijding en bevallen die sommige verloskundigenpraktijken toepassen en die kunnen worden gezien als kwakzalverij.

De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) heeft de Meester Kackadorisprijs 2017 ontvangen. Dit klinkt misschien als een hele eer, maar dat is het niet. De Vereniging tegen de Kwakzalverij reikt de ‘prijs’ ieder jaar uit aan een organisatie die bijdraagt aan de kwakzalverij in Nederland.

Advertentie

Kwakzalverij?

Grote kans dat je bij kwakzalverij denkt aan mensen die moedwillig iemand belazeren, maar  dat is niet wat de Vereniging tegen de Kwakzalverij ermee bedoelt. Het gaat bij hen om het ‘geven van raad of verlenen van bijstand zonder dat het duidelijk is of dit wel veilig en/of effectief is’. Oftewel: is het geen onderdeel van de reguliere geneeskunde en dus niet bewezen, dan is het kwakzalverij.

Zo zet de vereniging vraagtekens bij het toepassen van sommige alternatieve handelingen van verloskundigen, zoals haptonomie en acupunctuur. Omdat de KNOV zich hier nauwelijks kritisch over uitlaat, is besloten de jaarlijkse prijs aan deze organisatie toe te kennen. ‘Verloskundigen vervullen een belangrijke functie in de gezondheidszorg in ons land. Ze zouden moeten werken vanuit dezelfde wetenschappelijke basis als de reguliere geneeskunde van artsen en gynaecologen’, stelt het juryrapport.

Onderwaterbevallingen

Dat de Vereniging tegen de Kwakzalverij bepaalde handelingen van verloskundigen afkeurt en de KNOV daarom deze prijs heeft gegeven, wil niet zeggen dat de vereniging alle verloskundigen over één kam scheert. ‘De meerderheid van de Nederlandse verloskundigen beoefent haar beroep op voorbeeldige wijze’, aldus de jury. ‘In de eerstelijns verloskunde worden echter met enige regelmaat halve kwakzalverijen bedreven, zoals onderwaterbevallingen, water-injecties of TENS als pijnstiller tijdens de baring en hele kwakzalverijen zoals homeopathie, haptonomie, acupunctuur en moxa-branden (bij stuitligging). Ook schrijven verloskundigen orthomoleculaire voedingssupplementen voor.’

Lees hier meer over soorten pijnbestrijding tijdens de bevalling. 

Reactie verloskundige Karlijn

Het KNOV heeft inhoudelijk nog niet willen reageren volgens Trouw. Wel heeft een woordvoerster van de organisatie tegen de krant gezegd dat ‘onderwaterbevallingen en acupunctuur moeten bijdragen aan ‘het verminderen van de pijnbeleving’.

Wij vroegen Ouders van Nu-expert verloskundige Karlijn Janssen om een reactie. De verloskundigenpraktijk Femme-Amsterdam waaraan zij is verbonden, werd ook genomineerd voor de Kackadorisprijs omdat zij acupunctuur aanbiedt.

Karlijn: ‘Deze zogenaamde prijs schiet z’n doel volledig voorbij volgens mij. De enige die ze ermee hebben, zijn verloskundigen én zwangere vrouwen die zich prettig voelen bij zaken als acupunctuur, haptonomie of onderwaterbevallingen. Zij worden wegzet als kwakzalvers.’ Kortzichtig en jammer, vindt Karlijn, want volgens haar zijn dit soort zaken juist een prachtige aanvulling op de genees- en verloskunde. ‘Zolang je je niet blind staart op alternatieve geneeswijzen, is het juist goed dat deze opties er zijn. Sterker nog, het kan hier en daar medicalisering tegengaan. Dat je niet, hup, slaappillen aan iemand geeft, maar eens kijkt of acupunctuur misschien wat oplevert. En werkt dit alleen door het placebo-effect? Prima toch. Zeker voor de toepassing in de verloskunde geldt: baat het niet, dan schaadt het.’

Ook het feit dat er kritiek is op de onderwaterbevallingen, vindt Karlijn onzin. ‘Vrouwen kiezen hiervoor, omdat ze door het warme water minder last hebben van pijn en het mooi idee vinden. Als iemand dat een prettig idee vindt en het kan geen kwaad, waarom zouden we hier dan moeilijk over doen? Het is toch juist mooi dat je kunt kiezen voor een bevalling die bij jou past?’

 

 

 

 

Bronnen: Trouw en Kwakzalverij.nl