oudere vader
door

'Hoe ouder de vader, hoe 'nerdier' het kind (vooral als het een zoon is)'

Mannen kunnen beter niet te lang wachten met het krijgen van kinderen, stellen verschillende wetenschappers. Dit onderzoek laat juist de andere kant zien: een oudere vader kan ook voordelen hebben voor een kind, met name als het gaat om school en werk.

Want wat blijkt? Kinderen – vooral zoons – met een oudere vader zijn ietsjespietje minder sociaal, hebben een hoger IQ én kunnen zich beter focussen op onderwerpen die ze interesseren. En laten dat nou net de ‘nerdy’ eigenschappen zijn die kinderen in deze digitale tijd goed kunnen gebruiken.

Advertentie

Nerd-index

Voor het onderzoek gebruikten Amerikaanse en Britse wetenschappers vragenlijsten die waren ingevuld door zo’n achtduizend Britse tweelingen en hun ouders. Op basis van het non-verbale IQ van de kinderen en de beschrijvingen van de ouders over de sociale houding van hun kind en hun focus, maakten ze een ‘nerd-index’. Vervolgens plaatsten ze de tweelingen op die index, aan de hand van de leeftijd van hun ouders.

De leeftijd van de moeder lijkt er voor deze ‘nerd-index’ nauwelijks toe te doen. De leeftijd van de vader des te meer. De gemiddelde score van kinderen wiens vader 25 was of jonger toen ze werden geboren, was 39.6. Bij vaders van 35 tot 44 steeg die score naar 41; voor vaders boven de 50 zelfs naar 47. Het effect was het sterkst bij jongens.

De wetenschappers keken ook naar de schoolresultaten van de kinderen in hun onderzoek. Als een kind een van de drie eigenschappen had waar hun ‘nerd-index’ op was gebaseerd, deed het vaker examen in een technisch vak. Bij een kind dat alledrie de eigenschappen bezit, is dat effect zelfs nog sterker.

Bekende nerds

De score op de ‘nerd-index’ is voor 57 procent erfelijk, maar dat percentage wisselt waarschijnlijk per leeftijd, denken de onderzoekers. Als hun vermoedens juist zijn, dragen DNA en opvoeding ongeveer evenveel bij aan hoe ‘nerdy’ een kind wordt.

Hoe positief ook, hun bevindingen zijn geen goed argument om het vaderschap jaren uit te stellen, zeggen ze. En waarom zou je ook? Kijk maar naar mensen als Mark Zuckerberg en Bill Gates, toch wel de bekendste nerds ter wereld zo’n beetje. Hun vaders waren ‘gewoon’ 30 toen zij werden geboren.

Bron: The Guardian, Shutterstock