Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Oudere vaders en moeders zijn beter in sociale contacten

Mannen en vrouwen die op hun 32ste of later kinderen krijgen, zijn beter in het leggen en onderhouden van sociale contacten dan jongere ouders. Dit blijkt uit een onderzoek van Jesper Rözer, die onlangs promoveerde aan de Universiteit Utrecht.

Advertentie

De socioloog bestudeerde als één van de eersten op grote schaal hoe belangrijke gebeurtenissen – zoals het krijgen van een kind – het sociale leven beïnvloeden.

Timing ouderschap

Wat blijkt? Veranderingen in het sociaal netwerk van ouders zijn vooral afhankelijk van de timing van  de gezinsuitbreiding. Zo zijn die veranderingen bij laat ouderschap over het algemeen positief, en die bij vroeg ouderschap eerder negatief.

Zwitserse ouders

Omdat er geen geschikte Nederlandse database was, analyseerde Rözer de gegevens van maar liefst 7.821 ouders uit Zwitserland, meldt de Volkskrant. Hierbij keek hij naar de samenstelling van hun sociale kring – de hoeveelheid, type en frequentie van sociale contacten – en hoe dit samenhangt met de leeftijd waarop zij hun eerste kind kregen. Anders dan bij voorgaande studies, onderzocht hij ook de langetermijneffecten.

‘Een kind, huh?

‘Moeders die voor hun 24ste een kind krijgen, lopen met name contact met de buren mis’, concludeert Rözer. ‘ Bij mannen verwatert het contact vooral met vrienden.’ Zij gaan echter wél meer met hun familie om. Rözer denkt dat de jonge vrienden van vaders zich wellicht ongemakkelijk voelen bij de nieuwe rol van hun kameraad. ‘Die denken al gauw: ‘’een kind, huh? Had je niet beter bij de moeder kunnen laten?’’ Op latere leeftijd gaan ze daar makkelijker mee om.’

Advertentie

Minder kindvriendelijke buurten

Dat jonge moeders vaak aansluiting missen ligt waarschijnlijk aan het feit dat andere moeders vaak ouder zijn. Of ze wonen in minder kindvriendelijke buurten door hun financiële situatie, aldus Rözer. Uit zijn onderzoek blijkt dat de negatieve effecten langdurig standhouden, zelfs nadat de kinderen zijn uitgevlogen.

LEES OOK: Vriendschappen tijdens en na je zwangerschap

Auteur: Erandi Godinez – Bron: De Volkskrant – Foto: Shutterstock