Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Ouders besteden meer tijd aan hun kinderen dan 50 jaar geleden

Voel je je soms schuldig omdat je denkt dat je te weinig tijd doorbrengt met je kinderen? Helemaal niet nodig. Uit onderzoek blijkt dat we juist veel meer tijd aan onze kinderen besteden dan 50 jaar geleden.

Advertentie

Onderzoekers aan de Italiaanse universiteit Carlo Alberto in Turijn voerden het onderzoek uit en kwamen tot de conclusie dat ouders uit 11 westerse landen tussen 1965 en 2012 steeds meer tijd aan hun kinderen besteden. Ouders met een hogere opleiding besteden zelfs de meeste tijd aan hun kinderen. En daar is onderzoeker Judith Treas, professor in Sociologie, zeer verbaasd over. ‘Als je naar de groeiende economie kijkt, ga je er eigenlijk vanuit dat degenen met een hoger salaris en hogere opleiding meer werken en dus minder tijd met hun kinderen doorbrengen.’

Rol van vader veel groter

In 1965 besteedde een moeder gemiddeld 54 minuten aan de zorg van haar kind, terwijl voor moeders in 2012 een gemiddelde van maar liefst 104 minuten geldt. Bijna een verdubbeling dus. De tijd dat vaders samen dingen doen met hun kinderen, is zelfs vier keer zo veel geworden. In 1965 bracht een vader gemiddeld een magere 16 minuten per dag door met zijn kind. Nu is dat gestegen naar 59 minuten. Deze resultaten gelden overigens voor ouders met verschillende opleidingen.

Opleidingsniveau zorgt voor verschil

Toen de onderzoekers in 2012 keken naar het verschil tussen de opleidingsniveaus bleek dat moeders met een hogere opleiding meer tijd aan hun kind besteden: per dag gemiddeld 123 minuten. Voor moeders met een lagere opleiding geldt een gemiddelde van 94 minuten. Ook hoogopgeleide vaders brengen meer tijd met hun kinderen door dat lageropgeleide vaders, gemiddeld 24 minuten per dag.

‘De tijd die ouders met hun kind besteden gaat om activiteiten als het maken van maaltijden, het kind in bad doen, luiers verschonen, aankleden, naar bed brengen, ’s nachts opstaan, medische zorg geven, voorlezen, spelen en helpen bij huiswerk’, aldus Treas.

Advertentie

Grootschalig onderzoek

Voor het onderzoek werden ruim 122.000 ouders tussen de 18 en 65 jaar met minstens een kind onder de 13 jaar ondervraagd. Het ging om ouders uit Canada, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Denemarken, Noorwegen, Frankrijk, Nederland, Duitsland, Italië, Spanje en Slovenië.

MEER LEZEN?

Auteur: Chantal Anthonio – Bron: Sciencedaily.com – Beeld: Shutterstock