Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Ouders hebben tegenwoordig méér moeite om over seks te praten

Hoe belangrijk het ook is om met je kinderen over seks te praten, deskundigen zeggen dat het te weinig gebeurd. Tegenwoordig hebben ouders méér moeite om over seks te praten met hun kinderen dan vorige generaties. Dat meldt het AD.

Advertentie

Ongemak

Praten over seks brengt steeds meer ongemak met zich mee. Zo geeft opvoedkundige Marina van der Wal als voorbeeld: ‘Op sociale media verspreidde zich vorig jaar razendsnel een foto waarop de beroemde Victoria Beckham haar 5-jarige dochter Harper op de mond kust. Onschuldiger kan het niet, maar veel reacties waren juist tegenovergesteld: dat kon toch niet?’

‘Die reacties laten zien dat we de laatste decennia steeds krampachtiger zijn gaan omgaan met seks. Ik denk dat seks door de komst van internet is verworden tot iets technisch en afstandelijks,’ aldus van der Wal.

Praten over veilig vrijen doen de meeste ouders nog wel, maar echt makkelijk vinden zij dat niet. ‘Dat blijkt als we vragen wanneer, hoe en op welke toon ze dat doen. Dan klappen veel volwassenen dicht. Een deel mijdt het ongemak en gaat ervan uit dat hun zoon of dochter ‘het’ wel leert via internet of de biologieles.’

Voorlichting vóór de puberteit

Zowel opvoedkundige Marina van der Wal als psychiater Bram Bakker – auteurs van het onlangs verschenen boek Vrij(be)wijs – geeft aan dat het belangrijk is om op tijd het gesprek aan te gaan met je kroost. Vóór de puberteit, benadrukken ze. ‘Begin de onvermijdelijke gesprekken over seks vooral niet als de puberteit ontluikt. Te laat ben je dan niet, maar wel láát,’ aldus Bakker.

Advertentie

Bespreekbaar maken

Ga het gesprek in ieder geval niet uit de weg, tipt van der Wal. ‘Waar ouders van nu onhandig stonden te friemelen in het fietsenhok, daar kunnen hun kinderen te maken krijgen met sexting: de online verspreiding van seksueel getinte foto’s en berichten, die je kind zelf naar een ander heeft gestuurd. Dat zijn lastige onderwerpen, maar ze maken wel deel uit van het leven van vandaag. Vind je het lastig daarover te praten? Durf dat te erkennen. Maar kijk niet naïef de andere kant op,’ luidt het advies.

MEER LEZEN?

Auteur: Marjolein Schel – Bron: AD – Beeld: Shutterstock