Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

'Ouders moeten verplicht worden hun kind te laten vaccineren'

Het aantal kinderen dat volgens het landelijke vaccinatieprogramma wordt ingeënt, daalt al jaren. Een zorgelijke zaak vindt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Ook politici en een grote groep ouders maken zich hier ernstig zorgen over. Maar is dat wel terecht? En wat is de oplossing voor het dalend aantal gevaccineerde kinderen?

Advertentie

Nog niet zo lang geleden, werden nagenoeg alle kinderen in Nederland ingeënt volgens het landelijke vaccinatieprogramma. Alleen in de zogenaamde Biblebelt lag het aantal gevaccineerde kinderen laag, maar verder kregen bijna alle kinderen (circa 95 procent) braaf hun prikken. Inmiddels is dat wel anders. Een alarmerende ontwikkeling volgens het RIVM en ook de politiek maakt zich hier zorgen over.

Wantrouwen overheid

Het aantal kinderen dat niet of beperkt ingeënt wordt, neemt al jaren toe. Niet alleen omdat vaccineren tegen het geloof of de levensovertuiging van hun ouders ingaat. Steeds vaker gaat het om ouders die kritisch zijn en zich op internet laten informeren. Op sites zoals die van de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken (NVKP) bijvoorbeeld. Hier wordt veel van wat het RIVM zegt betwijfeld of beoordeeld als onwaar. Volgens deze en andere websites zouden vaccinaties bijvoorbeeld de kans op autisme verhogen, zouden er schadelijke stoffen in zitten en zou inenten niet meer nodig zijn, omdat veel ziektes al uitgeroeid zouden zijn. Ook veel gelezen: de farmaceutische industrie zou een (te) grote vinger in de pap hebben, waardoor er meer wordt gevaccineerd dan nodig. Dit levert tenslotte geld op. Hoewel veel van deze informatie is gebaseerd op meningen en overtuigingen en er vaak geen wetenschappelijk bewijs voor is, zijn er heel wat ouders die hierdoor aan twijfelen slaan. Of zelfs besluiten hun kind helemaal niet meer te vaccineren.

Cijfers en feiten

Nu kan je nog zo sceptisch zijn over het landelijke vaccinatieprogramma: feit is dat er heel wat nare ziektes nauwelijks meer voorkomen in ons land, dankzij die prikken. Even wat cijfers op een rijtje:

  • Voor de invoering van mazelen-vaccinatie in 1976 maakte vrijwel iedereen op de kinderleeftijd mazelen door. Nu zijn er nog maar zo’n 10 gevallen per jaar. Volgens het RIVM voornamelijk om kinderen die vanwege het geloof of de levensovertuiging van hun ouders niet gevaccineerd zijn tegen mazelen. Blijft het percentage kinderen dat wordt gevaccineerd tegen mazelen lager dan 95% (nu 90%), dan is de kans groot dat er weer een epidemie uitbreekt met alle risico’s van dien.
  • Voordat in 1957 de poliovaccinatie werd ingevoerd, kwam polio vaak voor en overleden er ook regelmatig mensen aan deze ziekte. De laatste uitbraak was in 1992 onder personen die zich om religieuze redenen niet lieten vaccineren. Hierbij werden 71 mensen ziek en zijn 2 mensen overleden. Veel meer mensen waren wel besmet maar niet ziek, omdat de infectie meestal zonder ziekteverschijnselen verloopt.
  • Voor de invoering van de bofvaccinatie in 1987, maakte ongeveer 85% van de mensen op kinderleeftijd bof door. Bof was dan ook de meest voorkomende oorzaak van door een virus veroorzaakte hersenvliesontsteking. Ook doofheid door bof kwam veelvuldig voor. Na invoering van vaccinatie in 1987 kwam bof nog weinig voor.

Geloof je hier niets van, want dat kan het RIVM wel zeggen, maar… Of denk je: zolang 90% van de kinderen gevaccineerd is, zal het met die van mij wel loslopen? Het is uiteraard je goed recht. Maar besef wel dat je zo het risico neemt dat jouw kind die enkele pechvogel is die de bof, mazelen of een andere bijna uitgestorven kinderziekte oploopt. Met alle mogelijke gevolgen van dien.

Verplicht vaccineren?

Pieker je je suf of je je kind nou wel of niet moet laten vaccineren? Of misschien deels? Het zou zomaar kunnen dat je over een tijdje helemaal geen keuze meer hebt. Dat wil zeggen: als het aan sommige mensen ligt. Er gaan namelijk stemmen op om ouders te verplichten hun kinderen te laten inenten. Iets dat in bijvoorbeeld Frankrijk en Italië inmiddels al wettelijk is geregeld.

Het RIVM wil hier geen uitspraken over doen, maar hoogleraar Marcel Verweij uit Wageningen, autoriteit op het gebied van regulering van vaccinaties, vindt dit een prima plan. Hij zei onlangs tegen het Parool: ‘In elk geval moet de vrijblijvendheid ervan af. Een fundament van onze vrijheid is dat daar een grens aan zit op het moment dat je anderen door je keuzes in gevaar brengt. Je kunt bijvoorbeeld vaccinatie als eis stellen bij de toegang tot het kinderdagverblijf. In Australië koppelen ze het aan de kinderbijslag. Varianten genoeg.’

Blokhuis: ‘Voorlichting is key’

Het ziet er niet naar uit dat er op korte termijn zulke vergevorderde maatregelen zullen worden genomen vanuit de overheid. De verantwoordelijk staatssecretaris Paul Blokhuis ziet vaccinatieplicht namelijk niet zitten. Ook vindt hij het geen goed plan als KDV’s gaan checken of een kind wel gevaccineerd is. Hij vindt het essentieel dat meer mensen hun kinderen laten vaccineren, maar denkt goede voorlichting het verschil gaat maken. ‘Ik ga niemand vaccinaties door de strot duwen, maar het is wél nodig dat de onjuiste beelden worden gecorrigeerd die erover bestaan.’ Hij ziet hier een taak voor consultatiebureaus en jeugdartsen. ‘Het is belangrijk dat alle ouders die hun kind niet laten deelnemen, actief worden benaderd door professionals die daar apart voor geschoold zijn. We moeten twijfelaars voorzien van degelijke informatie over dit onderwerp,’ zei Blokhuis tegen het AD.

Jouw mening

Wat vind jij: zouden ouders gepusht of zelfs verplicht moeten worden om hun kind te laten vaccineren of ben je het hier totaal niet mee eens? En heeft jouw kind alle prikken gekregen volgens het landelijke programma of heb je dit anders aangepakt? Wij zijn benieuwd en lezen je reactie graag terug op onze Facebook-pagina.

Bronnen: Parool, AD, RIVM, NVKP, Shutterstock

Mercy Hiltrop

Ouders van Nu product – Babydagboek

Baby dagboek - voor alle bijzondere momenten en mijlpalen

€15
Bestel nu