Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

pesters

Opvallende nieuwe wet in VS: ouders van pesters krijgen voortaan straf

De gemeenteraad van het Amerikaanse plaatsje Tonawanda heeft een wet aangenomen die ervoor zorgt dat ouders van pesters voortaan kans maken op een fikse geldboete of zelfs gevangenisstraf.

Zodra een kind de wet overtreedt, draaien de ouders hiervoor op. Het gaat vooral om pesten, maar ook om ander vervelend gedrag in het openbaar.

Advertentie

Actie van moeder

De lokale wet is op 1 oktober ingegaan en kwam er mede dankzij een actievoerende moeder. Victoria Crago zag hoe haar 13-jarige zoon door een klasgenoot in zijn gezicht werd geslagen. Onacceptabel, vond ze. En dus begon ze op Facebook een actiegroep die het pestprobleem op de agenda moest zetten in Tonawanda, een plaats met ruim 30.000 inwoners.

Meer betrokkenheid van ouders

Een succesvolle actie, want ook de plaatselijke gemeenteraad zag de ernst van het probleem in. Zij hopen dat de nieuwe wet de betrokkenheid van ouders bij de opvoeding vergroot. Ouders kunnen nu, bij wangedrag van hun kind, een boete krijgen van 250 dollar (omgerekend 210 euro) of een celstraf van maximaal 2 weken. ‘Hopelijk hoeven we deze laatste maatregel nooit op te leggen’, zegt een schoolbestuurder tegen de nieuwszender ABC, ‘die is bedoeld voor extreme gevallen.’

Zinvol?

Maar is zo’n nieuwe wet wel effectief? Beau Oldenburg van de Rijksuniversiteit Groningen, die onderzoek doet naar pesten, betwijfelt het. ‘Vooral bij pesten ligt het ingewikkeld: dat is een groepsproces waar heel veel mensen een rol in spelen. Het gebeurt vrijwel alleen als er een publiek van omstanders aanwezig is. Daar moet je ook de oplossing zoeken, denk ik,’ zo vertelt ze aan RTL Nieuws.

Onverschillige ouders

Volgens Beau zitten ouders ook vaak met hun handen in het haar als gaat om pesten. ‘Maar daar zitten natuurlijk ook weleens ouders tussen die er onverschillig onder zijn. Die kun je op hun verantwoordelijkheid aanspreken – al vraag ik me af of een boete daar het juiste middel voor is.’

Lees hier wat je kunt doen als je kind een pestkop is.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: ABC News/RTL Nieuws – Beeld: Shutterstock