Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
kinderopvang
door

Ouders: positief over kinderopvang, maar kritisch over kosten

Ouders van jonge kinderen zijn te spreken over de kwaliteit van kinderopvang in Nederland. Wel vinden ouders opvang vaak te duur. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) onder 1.800 ouders van baby’s en kleuters. 

Advertentie

Na een moeilijke periode rond de economische crisis groeit het aantal kinderen dat naar de opvang gaat de laatste jaren weer. Vorig jaar ging de helft van de kinderen onder de vier jaar en een kwart van de kinderen ouder dan vier naar een kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang of een gastoudergezin. In totaal gaat het om zo’n 700.000 kinderen. Het SCP brengt in kaart hoe ouders over de kinderopvang denken, wat hun ervaringen zijn en welke keuzes zij maken. Hierbij keken de onderzoekers naar de betaalbaarheid, toegankelijkheid en kwaliteit van de opvang.

Kwaliteit

Ouders zijn in het algemeen positief over de kwaliteit van de opvang. Zo vindt 87 procent van de ouders met kinderen op de opvang dat er liefdevol met hun kinderen wordt omgegaan. Wel zijn ze kritisch over de vele wisselingen van het personeel. Ouders die geen gebruik maken van opvang zijn over het algemeen negatiever over kdv’s. Ze hebben bijvoorbeeld twijfels over de veiligheid van kinderen en de aandacht die er voor hen is.

Betaalbaarheid

Ouders zijn minder te spreken over de kosten van de opvang. Veel ouders vinden kinderopvang duur; vier op de tien geeft de betaalbaarheid zelfs een onvoldoende. Ouders met een lager inkomen zijn over het algemeen minder negatief. De onderzoekers vermoeden dat dat te maken heeft met het feit dat de kinderopvangtoeslag inkomensafhankelijk is en ouders met lagere inkomens een hogere toeslag ontvangen. Ongeveer een op de zeven ouders geeft aan het aanvragen van de kinderopvangtoeslag complex te vinden.

Balans werk-prive

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat ouders die positiever over kinderopvang denken, ook vaker gebruikmaken van formele opvang. De moeders in deze gezinnen werken ook meer uren. Daarnaast ervaren de ouders met positievere denkbeelden een betere balans tussen werk en privé. Mogelijk weerhouden twijfels over de betaalbaarheid, toegankelijkheid en kwaliteit van opvang sommige ouders ervan om opvang te gebruiken en werken zij daarom ook minder uren.

Bron: Sociaal Cultureel Planbureau Beeld: Shutterstock

Redactioneel – Offer – Voeding zwangerschap

Eten voor twee

Het Ouders van Nu kookboek
Shop nu