Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
ouders schamen zich voor hoofdluis
door

Ouders schamen zich voor hoofdluis

Jeuk, jeuk, jeuk… En als je ene kind het heeft dan krijgt de ander het binnen de kortste keren ook, en in sommige gevallen ben jezelf de klos: hoofdluis. Een kwart van de ouders blijkt zich te schamen als hun gezin wordt getroffen door hoofdluis.

Advertentie

Nu in het midden van het land de basisscholen weer zijn begonnen, staan niet alleen de leerkrachten vol goede moed voor de klas, maar staan ook de luizenmoeders weer klaar. Want kinderen op een kluitje betekent een grotere kans op hoofdluis.

Schaamte voor hoofdluis

Veel ouders hopen dat hun kind de luizendans ontspringt. Maar soms is het helaas raak: uit onderzoek van Prioderm blijkt dat bijna 37 procent van de Nederlandse gezinnen het afgelopen jaar een keer te maken heeft gehad met een hoofdluisbesmetting. Een kwart van de ouders schaamt zich voor een besmetting.

Hoe kinderen denken over hoofdluis

Hoewel een deel van de ouders luizen een taboe-onderwerp vinden, denken kinderen daar heel anders over. In onderstaande video werd kinderen gevraagd hoe zij over hoofdluis denken en er mee omgaan. Ze geven eerlijk antwoord:

Luizenbesmetting hardnekkig

Ondanks alle antiluizenmiddelen lijkt het alsof hoofdluis niet te voorkomen is. Volgens Ingrid Ligthart van het Landelijk Steunpunt Hoofdluis (LSH) komt dat doordat luizen resistent worden  tegen bestrijdingsmiddelen.

Advertentie

Eerder dit jaar begon het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een onderzoek naar de omvang van luizenproblemen op scholen, meldt Lindanieuws.nl. Scholen kunnen bij het instituut melden hoeveel kinderen er zijn gecontroleerd en bij hoeveel kinderen hoofdluis is gevonden. De resultaten worden binnenkort verwacht.

Bronnen: Lindanieuws.nl, Prioderm – Beeld: Shutterstock

Redactioneel – Offer- Drinkbeker

Drinkbeker

De Miracle 360° Trainer Cup
Shop nu