Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Ouders pas laten scheiden na bezinningsperiode en therapie: goed idee?

Verplicht drie maanden van bezinning en relatietherapie voordat je officieel mag scheiden, dat blijkt in Denemarken een positief effect te hebben op zowel ouders als kinderen.

Van elkaar scheiden is tegenwoordig zo geregeld. In Denemarken, waar de echtscheidingscijfers tot de hoogste van Europa behoren, was je – tot voor kort – voor vijftig euro binnen een week van elkaar af. Iets te gemakkelijk, vond het Deense ministerie van Jeugd en Sociale Zaken, vooral wanneer er kinderen in het spel zijn. Daarom is er een nieuw beleid geïntroduceerd. Naast het volgen van een online cursus scheiden moeten ouders van minderjarige kinderen, die uit elkaar willen, een verplichte reflectieperiode van drie maanden aanhouden. Hiermee hoopt de Deense regering het aantal scheidingen terug te dringen, maar vooral ook koppels duidelijk te maken dat kinderen het uitgangspunt moeten zijn. Helemaal zo’n gek idee nog niet.

Advertentie

Positieve resultaten

Het nieuwe scheidingsbeleid is gebaseerd op onderzoeksresultaten van de projectgroep ‘Samenwerken na een scheiding’ van de Universiteit Kopenhagen. De werkgroep volgde 2700 Denen vlak na een scheiding en onderzocht het welzijn van de ouders en kinderen mét en zonder ondersteuning. Een digitale scheidingstest en therapie (voor zowel de ouders als de kinderen), die via website of app te volgen is, zou ervoor zorgen dat depressie, angst en stress beduidend minder voorkwamen.

Drie maanden bezinning

Naast de therapie zijn koppels verplicht om drie maanden te wachten voor ze de scheidingspapieren kunnen tekenen. Deze periode kan er namelijk voor zorgen dat de eerste emoties al een beetje naar de achtergrond zijn verdwenen en stellen wat meer tijd hebben gehad om na te denken over de toekomst. Tijdens deze periode worden de ouders ook geadviseerd, wordt hen duidelijk gemaakt wat de impact van een scheiding is op een kind en hoe ze hun kinderen het best kunnen ondersteunen. Hierdoor wordt het uiteindelijk makkelijker om tot goede afspraken te komen.

Lees ook: Scheiden, wat nu? Dit moet je allemaal regelen

Betuttelend

Hoewel de eerste resultaten positief zijn, is niet iedereen fan van het nieuwe scheidingsbeleid van de Deense overheid. De Liberale Alliantie vindt het betuttelend om ouders zo’n traject op te leggen. Maar de Sociaal-Democraten zijn vastberaden: ‘Het is een grote verworvenheid voor ons welvaartssysteem. Ik vind het een grote luxe om wat sturing te krijgen in zo’n crisistijd’, aldus één van hun woordvoerders.

Lees ook: Scheiden: dit vertel je het je kind

Bron: The Guardian,  Shutterstock