Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Onderzoek bewijst: ouders van jonge kinderen zijn écht vaker verkouden

Heb je een baby of peuter thuis en heb je het idee dat je nog nooit zo vaak snotterend en hoestend hebt rondgelopen? Grote kans dat dit ook inderdaad zo is. Uit onderzoek blijkt dat ouders van jonge kinderen écht vaker verkouden zijn.

Advertentie

Het bewijs

Voor het onderzoek werd Nederlandse ouders op verschillende momenten ondervraagd. Hieruit bleek dat 56 procent van de ouders met kinderen tot en met vier jaar in de voorgaande twee maanden te kampen had met verkoudheid, keelontsteking, griep of voorhoofdsholteontsteking. ‘De aanname dat ouders van jonge kinderen vaker grieperig zijn was nooit bewezen. Nu hebben we aangetoond dat het wel zo is,’ aldus onderzoeker Tanja Traag van het CBS. Ouders met kinderen tussen de vier en twaalf jaar oud, of twaalf jaar en ouder, bleken minder vaak verkouden (40 procent). Evenals mensen zonder thuiswonende kinderen.

Goede weerstand

Jonge kinderen zijn dus kortom ‘wandelende bacteriebommen’. Zeker als ze naar de peuterspeelzaal of een kinderdagverblijf gaan. Het is natuurlijk niet prettig dat jij hierdoor vaker verkouden of grieperig bent, maar voor je kind zelf zijn al die virussen en bacteriën juist wel goed. Nou ja, de meeste dan. Door ermee in aanraking te komen, bouwt je kind een goede weerstand op en wordt hij later minder vaak ziek.

Anderhalf keer vaker verkouden

Toch kunnen we jonge kinderen niet helemaal ‘de schuld geven’ van het feit dat hun ouders vaker ziek zijn. De leeftijd van de ouders speelt ook een rol.  Dit zit zo. Een infectie in de bovenste luchtweg komt in het algemeen minder vaak voor bij mensen boven de veertig dan bij jongeren. Dat ouders van jonge kinderen vaker verkouden of grieperig zijn, kan dus ook samenhangen met het feit dat ze gemiddeld jonger zijn dan mensen zonder thuiswonende kinderen of met oudere kinderen. Maar, zelfs als er rekening wordt gehouden met hun leeftijd, blijkt dat ouders van jonge kinderen gemiddeld toch nog steeds ruim anderhalf keer zoveel kans hebben op griep of een verkoudheid, dan mensen met grote of zonder kinderen.

Bron: CBS – Beeld: Shutterstock