Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
oudersvannu oudersvantoen

Ouders van vroeger hadden het makkelijker dan ouders van nu

Een kwart van de Nederlandse ouders vindt dat hun ouders het een stuk makkelijker hadden als opvoeders dan zijzelf. Redenen? Er zijn meer issues om rekening mee te houden, en door de verschillende meningen op social media zien veel ouders door de bomen het bos niet meer. Dit blijkt uit een onderzoek dat wij, Ouders van Nu, hielden vanwege ons vijftigjarig bestaan.

Advertentie

Voor het onderzoek zijn vragen uit lezersonderzoeken uit 1967 opnieuw voorgelegd aan ongeveer 1.200 Ouders van Nu-lezers. Hoofdredacteur Hilde Tholen: ‘In de vijftig jaar dat Ouders van Nu bestaat is er natuurlijk veel veranderd wat betreft opvoeden en issues waarmee ouders te maken krijgen. Toch kun je stellen dat onze normen en waarden rondom opvoeden in de basis gelijk zijn gebleven en lijken ouders van toen en nu best veel op elkaar.’ Hieronder de meest opmerkelijke overeenkomsten en veranderingen.

Dit is niet veranderd

Laat maar huilen Onder het mom van ‘goed voor de longetjes’ lieten we onze kinderen met een gerust hart huilen in hun bedje. Nu vindt 59% dat huilen mag, maar wel maar heel even.
Snoepje voor het slapengaan Tegenwoordig let de helft van de ouders streng op suiker, terwijl in 1970 nog werd geloofd dat kinderen beter sliepen als ze wat suiker op hadden.

Leer je beheersen Twee derde van de ouders in de jaren zeventig vond dat kinderen zich in een boze bui niet mochten uitleven. Tegenwoordig vinden we dat kinderen mogen uitrazen (73%), vinden we straffen twijfelachtig en hebben we het over gewenst gedrag en positief opvoeden (25%).

Karweitje in huis? Kind aan de bak! Althans, in de jaren zeventig. Toen hielpen zowel jongens als meisjes (72%) mee in de huishouding. Nu is dat nog maar 54%.
Oorlogsspeelgoed 39% van de ouders in de jaren zeventig wilde geen speelgoedpistolen, -zwaarden en ander geschut in huis. Tegenwoordig vindt 33% deze vraag niet relevant. In 1970 was dat 0%.

Advertentie

Gezond voor elk In de jaren zeventig hoorde een glas melk bij de dagelijkse routine, want melk was goed voor elk. Tegenwoordig vermijdt 7% van de hoogopgeleide ouders melkproducten.
Moeder aan het roer Opvoeden was de taak van de moeder, terwijl 75% van de ouders in 2017 vindt dat ook anderen, zoals opa’s en oma’s, verantwoordelijk zijn voor de opvoeding.

Baas over het scherm Smartphone, iPad, Netflix, dat was er vroeger niet. In de jaren zeventig konden we alleen een beetje televisie kijken. 59% van de ouders bepaalde wat er werd gekeken. Tegenwoordig valt er zoveel te zien dat ouders alleen programma’s aanzetten die zij geschikt vinden (92%).

50 jaar Ouders van Nu

Vandaag knalt de champagne op de redactie. We bestaan dit jaar dus vijftig jaar. Een mijlpaal! Ouders van Nu werd in 1967 opgericht door Rita Kohnstamm. In vijftig jaar is het merk uitgegroeid tot dé autoriteit op het gebied van zwangerschap, geboorte, opvoeding en ouderschap. Met het blad Naar school, dat vijf keer per jaar verschijnt, zijn we inmiddels ook een vertrouwde raadgever voor ouders met schoolgaande kinderen. Ook hebben we de Zwangerbox en Babycadeau, een schooltas, een Voordeelpas, diverse specials en een website met ruim 1,3 miljoen unieke bezoekers per jaar. En daar zijn we hartstikke trots op.

Hou oudersvannu.nl en het magazine goed in de gaten, we blijven je het hele jaar verrassen met leuke acties en prijzen. Feest met ons mee!

Advertentie

 

Redactioneel – Offer – Zwangerschapskalender

Ben jij al klaar voor de komst van je baby?

Van ledikantje tot babyfoon
Shop nu