Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

'Ouders voelen zich schuldig als ze hun kind niet elke dag wassen'

Even nog snel je kind in bad doen of onder de douche zetten: voor de meeste ouders met jonge kinderen is het dagelijkse routine. Toch is het voor de huid van je kind helemaal niet goed: het zou namelijk eczeem veroorzaken.

Dit concludeert dermatoloog Marjolein Leenarts na onderzoek, waarvoor 1.021 mannen en vrouwen werden ondervraagd.

Advertentie

Slechte ouder

Van de ondervraagden gaf 68% aan hun kind dagelijks te wassen en 2% gaf aan zich een slechte ouder te voelen als zij dit niet deden. Dat zo’n dagelijkse schrobpartij voor eczeem kan zorgen is iets waar de meeste ouders zich niet van bewust zijn: 9% van de ondervraagden denkt dat eczeem een teken is van gebrekkige verzorging. Terwijl juist overmatige hygiëne in de vorm van handen wassen en douchen, een veel voorkomende oorzaak van eczeem is.

Washandje aan wastafel

Leenarts: ‘Een dagelijkse douche is voor veel kinderen en volwassenen een gewoonte. Maar voor je huid is ouderwets met een washandje aan de wastafel een stuk beter.’ Van de ouders die hun kind wel eens een paar dagen niet wast, blijkt één op de vier zich hierdoor een slechte ouder te vinden. Opvallend is dat mannen (26%) zich vaker een slechte ouder vinden dan vrouwen (16%) wanneer het kind niet dagelijks gewassen wordt.

Bescherming

Een kwart van de ondervraagden vindt het bovendien vies om zich alleen met water te wassen. Leenarts: ‘Gebruik liever douche- of bad producten op oliebasis die de huid beschermen voor uitdroging.’

Dermatoloog Marjolein Leenarts is ook onderdeel van het deskundigenteam van Ouders van Nu. Voor de serie ‘Komt een vraag bij de dokter’ beantwoordt ze veel gestelde huidvragen. Lees hier alles van Marjolein Leenarts.

BEKIJK OOK: Lief: meisje boent vriendje schoon

MEER LEZEN?

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Nu.nl – Beeld: Shutterstock.