Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

'Ouders willen langer wachten met doorknippen navelstreng'

Nederlandse ouders wachten steeds langer met het afklemmen van de navelstreng. Zij willen dat de hartslag van de baby niet meer voelbaar is in de streng bij het afklemmen. Ook steeds meer experts benadrukken de voordelen van het ‘laat afklemmen’.

Advertentie

In de meeste westerse landen wordt de navelstreng tussen de tien en vijftien seconden na de bevalling afgeklemd. Maar de Amerikaanse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie adviseert haar leden om de navelstreng pas na dertig tot zestig seconden af te klemmen. Iets waar ook steeds meer Nederlandse ouders voor kiezen.

Verzoek ouders

In Nederland wordt de navelstreng meestal direct na de geboorte afgeklemd. Artsen krijgen echter steeds vaker het verzoek van ouders om hier nog even mee te wachten totdat de navelstreng is uitgeklopt en de hartslag van de baby niet meer voelbaar is in de streng, vertelt gynaecoloog Anneke Kwee.

Officiële richtlijnen

Volgens Kwee, die namens de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) spreekt, staat er in de officiële richtlijn uit 2013 niets over het ‘laat afklemmen’ van de navelstreng. ‘Kinderen die gewoon op tijd zijn geboren worden zo’n vijftien seconden na de geboorte ‘afgenaveld’,’ zegt Kwee over het zetten van het klemmetje. ‘Later kan dan de navelstreng worden doorgeknipt, meestal door de vader. Dat is vooral een ritueel, omdat de bloedtoevoer uit de placenta dan al stil is komen te liggen,’ zegt Kwee.

Voordelen

‘Vroeg afnavelen’ is het zetten van een klem op de navelstreng tot een minuut na de bevalling,‘laat afnavelen’ is tot zo’n vijf minuten na de bevalling. Dat ‘laat afklemmen’ gebeurt eigenlijk alleen maar bij te vroeg geboren kinderen en bij kinderen in derdewereldlanden. Kwee: ‘Het voordeel van laat afklemmen is dat er meer bloed van de placenta naar het kind gaat. Hierdoor is het aantal rode bloedlichaampjes hoger, en dat helpt onder andere tegen bloedarmoede. Iets wat vanwege ondervoeding van moeder en kind in de derde wereld vaker voorkomt.’ Ook premature baby’s hebben door het vaak afnemen van bloed vaker een te laag aantal rode bloedlichaampjes.

Nadelen

Voor gezonde, op tijd geboren kinderen, kleeft er een duidelijk nadeel aan laat afnavelen. Dat is namelijk dat er meer kinderen geel gaan zien en een klein deel van die kinderen heeft daarvoor een behandeling nodig. Of er op de lange termijn voordelen van laat afnavelen zijn, is nog onduidelijk. ‘Daar is de wetenschap ook nog niet over uit,’ zegt Kwee. ‘In de huidige Nederlandse richtlijn staat dat er geen voorkeur is voor vroeg of laat afnavelen. Wellicht moeten we die richtlijn nu weer eens tegen het licht houden; de oude stamt uit november 2013.

Bron: RTL Nieuws – Beeld: Shutterstock