Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Ouders zijn minder streng bij tweede kind met snacks – en dat is zorgelijk

Hoe vaak en vanaf welke leeftijd geef je jouw kind een tussendoortje? Bij het eerste kind stellen veel ouders snoep zo lang mogelijk uit en letten ze erop dat de snack bij zijn leeftijd past. Dat is anders met het tweede kind, blijkt uit onderzoek.

Een van je kinderen jengelt om een snoepje. Vooruit, dat mag. Omdat het wel zo eerlijk is, krijgt je andere kind er ook een. Vaak geven ouders precies hetzelfde tussendoortje aan hun kinderen, ondanks het leeftijdsverschil. Zo krijgt het tweede kind vaak meer en al op jongere leeftijd een ongezond tussendoortje dan het oudste kind. Ouders zijn dus makkelijker met snacks naarmate ze meer kinderen krijgen.

Advertentie

Voorkomen dat je kind een moeilijke eter wordt? Zo doe je dat, volgens onderzoek

Onderzoek met eetdagboeken

Dat blijkt uit het onderzoek dat Femke Brouwer-Damen onder 136 Nederlandse moeders met kinderen tussen de 2 en 7 jaar heeft gedaan. Die leeftijdsgroep is bewust gekozen: het kan een belangrijke voorspeller van overgewicht zijn, omdat ouders dan nog bepalen wat hun kind eet. De moeders hielden dertien dagen een eetdagboek bij. Fruit, koekjes en snoep bleken het populairst als tussendoortjes.

Overgewicht ligt op de loer

Geen zorgen: er is vooralsnog niks bekend over het fenomeen ‘tweede kind en overgewicht’. Maar het is wel degelijk zorgelijk. Eetgewoontes worden al op jonge leeftijd gevormd. Geef je je jonge kind al vroeg veel ongezonde tussendoortjes, dan wordt het een gewoonte om veel suiker, zout en vet binnen te krijgen en is het risico op overgewicht groter. ‘Hoe jonger kinderen last hebben van overgewicht, hoe groter de kans dat ze dat op latere leeftijd behouden. Het is echt een gezondheidsprobleem,’ stelt de onderzoeker.

‘Koekje of snoepje kan geen kwaad’

Het eerste kind krijgt veel minder snel ongezonde snacks: alles is nog nieuw en daardoor houden veel ouders zich meer aan de voorschriften. Bij het tweede kind laten ze de touwtjes meer vieren. ‘Ze zien dat het met de oudste ook wel goed is gekomen. Een koekje of snoepje hier of daar kan geen kwaad, denken ze dan.’ Ook willen ouders hun kinderen gelijk behandelen en voelt het oneerlijk om ze niet dezelfde snack te geven.

Verantwoorde tussendoortjes

Wil je het op safe spelen, kies dan voor een verantwoord tussendoortje. Verantwoorde, gezonde snacks zijn producten met weinig suiker en calorieën en veel goede voedingsstoffen. Geef je kind daarom bij voorkeur groente of fruit als tussendoortje. Denk bijvoorbeeld aan: wortels, snoeptomaten, paprika, komkommer, stukjes appel, peer of een banaan. Blijf variëren, zo weet je zeker dat je kind alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Om te bepalen of iets écht gezond of ongezond is, kun je het beste even op het etiket kijken.

Tip! Moeder bedenkt briljante hack om van het snack-gezeur af te zijn

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ad.nl – Beeld: Shutterstock