door

Goed nieuws: ouderschapsverlof wordt betaald én partnerverlof uitgebreid

Wil je ouderschapsverlof opnemen om meer tijd voor je kind te hebben, dan is dat nu nog onbetaald. Maar dankzij een nieuwe EU-richtlijn gaat dit veranderen. En ook het partnerverlof gaat er anders uitzien.

Ouderschapsverlof

Is je kind jonger dan acht jaar, dan mag je als moeder of vader ouderschapsverlof opnemen. Dit verlof is bedoeld om meer tijd door te brengen met je kind(eren). Per kind heeft een ouder één keer recht op het ouderschapsverlof.

Advertentie

De duur van het verlof hangt af van het aantal uren dat je werkt. Je hebt recht op 26 keer het aantal uren dat je per week werkt. Werk je bijvoorbeeld vier dagen in de week (32 uur), dan heb je recht op 104 dagen (832 uur) ouderschapsverlof.

In principe wordt ouderschapsverlof nu niet uitbetaald, tenzij daarover in de cao andere afspraken staan. Dit gaat veranderen. Het Europees Parlement heeft namelijk officieel ingestemd met minimaal twee maanden betaald ouderschapsverlof en dit zal over een tijdje dan ook in Nederland gaan gelden.

Lees ook: Ouderschapsverlof, waar heb je recht op?

Partnerverlof

Als zwangere vrouw heb je recht op zestien weken betaald zwangerschaps- en bevallingsverlof. Sinds begin 2019 hebben partners na de geboorte van hun kind recht op vijf dagen volledig betaald verlof, in plaats van twee. Dankzij de nieuwe regels die de EU heeft bepaald, krijgen vaders en lesbische moeders straks recht op minimaal tien dagen partnerverlof. Vanaf 1 juli 2020 komen hier nog eens vijf weken bovenop, tegen 70 procent van het salaris.

Lees ook: Vaderschapsverlof en partnerverlof, hoe zit het precies?

Wanneer en hoe?

Hoe het allemaal precies wordt geregeld en wie het moet gaan betalen, is nog niet helemaal duidelijk. Het kan zijn dat de werkgever voor het verlof moet betalen of dat de overheid dit doet. Een combinatie is ook mogelijk. Ze hebben in Den Haag nog even de tijd om hierover na te denken, maar het kabinet moet de Europese regels wel binnen drie jaar omzetten in landelijke wetgeving.