Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Oudste kind heeft meer kans op een succesvolle carrière

Het oudste kind heeft 20% meer kans om later een topfunctie te krijgen dan de jongste of middelste uit het gezin. Dat blijkt uit grootschalig Zweeds onderzoek onder 1.400.000 broers en zussen.

Advertentie

Succesvolle carrière

Ben je als eerste geboren, dan heeft dat invloed op je persoonlijkheid en toekomstige carrière, bewijzen onderzoekers van het Zweedse Institute for Evaluation of Labour Market and Education Policy (IFAU). Eerstgeborenen zijn socialer, meer gefocust, echte doorzetters en emotioneel stabieler, wat hun kans op een succesvolle loopbaan vergroot.

Eigen business voor de benjamin

Dat betekent niet dat jongere broers of zussen het per se slechter doen. Zo zet de jongste thuis eerder een eigen onderneming op. ’We weten niet of dit komt doordat ze meer risico’s durven nemen en creatiever zijn, of omdat het voor hen moeilijker is om een job te vinden,’ aldus professor Björn Öckert. ‘We ontdekten ook dat jonge zussen vaker creatieve jobs uitoefenen, wat erop kan wijzen dat ze creatiever zijn.’

Zonen versus dochters

Er is een verschil tussen zonen en dochters. Eerstgeboren zonen hebben 33% meer kans op een topfunctie dan hun broer die als derde werd geboren, en bij eerstgeboren dochters ligt dat percentage op 60%. ‘Omdat er veel minder vrouwelijke managers zijn, ligt het cijfer bij dochters zo hoog. Neem je dochters en zonen samen, dan heeft een eerstgeborene 18 à 22% meer kans op een topfunctie’, verklaart de professor.

Verklaring

Een exacte verklaring is er niet. Wel zien de onderzoekers dat ouders minder tijd spenderen aan kinderen die niet als eerste geboren zijn, wat eventueel invloed kan hebben, maar natuurlijk speelt het karakter van de zoon of dochter ook een rol. De professor vervolgt: ‘Door te blijven bestuderen hoe de plaats binnen het gezin hen individueel beïnvloedt, kunnen we veel te weten komen over hoe die plek hun latere leven beïnvloedt.’

Advertentie

BEKIJK OOK: Hilarisch: meisje komt erachter dat haar tweelingzus 1 minuut ouder is

Auteur: Marjolein Schel – Bron: HLN – Beeld: Shutterstock