Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Over naar vaste voeding? Zo introduceer je water bij je baby

Van zoete melk naar smaakloos water, het is even wennen. Hoe leer je je baby iets anders drinken? Voedingsdeskundigen Michelle van Roost en Manon van Eijsden geven tips.

Wennen aan water gaat letterlijk slokje voor slokje. Dus begin klein en bouw het op. Vaal proeven does the trick! En wil je een keer iets anders geven, dan is slappe thee ook een prima optie.

Advertentie

Slok voor slok

Als je baby zes maanden is, gaat hij over op vaste voeding en dus minder (moeder)melk drinken. Dat betekent dat hij op een andere manier vocht moet binnenkrijgen. Een goed moment om met het geven van water te beginnen. Water heeft niet zo’n zelfde zoete smaak als borst- of kunstvoeding en dus is dat wel even wennen voor je kind. Vaak aanbieden, bijvoorbeeld dagelijks bij het fruithapje, helpt.

Lees ook: Vanaf welke leeftijd mag een baby water drinken?

Beker erbij

Net als bij de oefenhapjes, zal je baby ook stapje voor stapje moeten wennen aan het drinken van water. In het begin kun je één keer per dag een klein beetje water aanbieden. Dat kan in de fles of in een beker, afhankelijk van wanneer je begint. Vanaf zes maanden verdwijnt de zuigreflex van je baby en tussen de acht en veertien maanden ook de zuigbehoefte. Is je kind acht maanden en kan hij goed zitten, probeer dan eens te oefenen met een beker. Dat kan lastig zijn, maar is wel goed voor je baby’s mondmotoriek en spraakontwikkeling.

Tip: zo zie je of je baby toe is aan oefenhapjes

Tijd voor thee

Door je kind bij elk eetmoment iets te drinken aan te bieden, help je je kind om voldoende vocht binnen te krijgen. Het goede voorbeeld geven helpt ook, drink zelf dus ook iets. Wil je je kind een keer wat anders geven dan melk of water? Dan is slappe lauwe thee een goede optie. Denk bijvoorbeeld aan rooibos-, kamille- of groene thee.

Lees ook: Hoeveel moet je baby of kind drinken per dag?

Lichtgeel is goed

Je kunt best onzeker worden als je kind niet meer afhankelijk is van de fles of borst, want hoe weet je of je kind wel voldoende vocht binnenkrijgt? Kinderen van één tot vier jaar hebben zo’n 0,75 tot 1 liter drinken per dag nodig, dat is inclusief melk en yoghurt. Twijfel je of je kind genoeg drinkt? Dat kun je zien aan de kleur van zijn urine: lichtgeel is prima.

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine – Beeld: Shutterstock