Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Onderzoek: gepeste kinderen hebben meer kans op gewichtstoename

Tien tot vijftien procent van de basisschoolleerlingen wordt gepest. Pesten is altijd vervelend en kan allerlei nare gevolgen hebben op de langere termijn. Zeker voor kinderen die gepest worden om hun gewicht, zo blijkt uit onderzoek.

Onderzoekers van de Uniformed Services University of the Health Sciences in Bethesda, Maryland ontdekten dat kinderen met overgewicht door pesten meer kans hebben op gewichtstoename als ze volwassen zijn. En hoe meer ze gepest worden, hoe meer ze zullen aankomen.

Advertentie

Onderzoek

In een periode van vijftien jaar observeerden onderzoekers een groep van 110 kinderen en jonge tieners met een gemiddelde leeftijd van twaalf jaar. Alle kinderen hadden ofwel twee ouders die overgewicht hadden, of de kinderen hadden zelf overgewicht. Aan alle kinderen werd gevraagd of ze ooit waren gepest vanwege hun gewicht. Maar liefst 62 procent was inderdaad minstens één keer gepest.

Lees ook: Alles over pesten

’91 procent meer vet’

De onderzoekers vervolgden hun onderzoek vijftien jaar lang en de onderzoeksresultaten waren heftig. Of de kinderen aan het begin van het onderzoek te zwaar waren of niet, degenen die gepest werden vanwege hun gewicht kregen op latere leeftijd gemiddeld 33 procent meer lichaamsgewicht en 91 procent meer vet dan hun leeftijdsgenoten.

Lees meer: Wat als je kind een pestkop is?

Stresshormoon cortisol

In het verleden is er al vaker onderzoek gedaan naar pesten en obesitas bij kinderen. Een mogelijke reden voor het verband tussen pesten en gewichtstoename is dat plagen een ‘bron van biochemische stress’ kan zijn. Die stress leidt tot verhoogde spiegels van het stresshormoon cortisol – wat de eetlust kan verhogen.

Lees meer: Heeft mijn kind overgewicht?

Bron: scarymommy.com / Beeld: Shutterstock