Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Papa’s of mama’s achternaam?

Lig je in de clinch met je ex-partner en worden jullie het maar niet eens over de achternaam van jullie pasgeboren kindje? In zo’n geval krijgt het kindje automatisch de achternaam van de vader, althans in België. Een Belgische vrouw is het hier niet mee eens en heeft een klacht ingediend bij het Grondwettelijk Hof.

Advertentie

De vrouw en haar ex-partner konden het maar niet eens worden over de achternaam, en dus kreeg het meisje automatisch de naam van de vader. De moeder noemt dit ‘pure discriminatie’ en pleit ervoor dat kinderen in de toekomst bij onenigheid een dubbele achternaam krijgen.

Gelijke rechten

Volgens het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen maakt de vrouw een goede kans. ‘Het wordt tijd dat mannen en vrouwen in deze democratische samenleving gelijk worden behandeld en dat ze ook op dit gebied dezelfde rechten hebben,’ aldus adjunct-directeur Liesbet Stevens-Van Ongeval. ‘Waarom zouden vaders de mogelijkheid hebben om de naam van de moeder te weigeren en hun eigen naam op te leggen?’

Nederland

In Nederland kunnen ouders kiezen of ze hun kleintje de achternaam van de vader of de moeder geven. Als er niet actief wordt gekozen dan krijgt het kindje van getrouwde ouders automatisch de achternaam van de vader. Als de ouders niet getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, dan krijgt het kind automatisch de achternaam van de moeder.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Knack.be – Foto: 123rf

Advertentie

 

Lees ook:

Regels voor naamgeving 

Kind aangeven bij de gemeente

Babynaam kiezen

Kind erkennen

Advertentie

 

 

 

Redactioneel – offer – Houten speelgoed: mooi en duurzaam!

HEMA

Houten speelgoed: mooi en duurzaam!

Vanaf € 1
Shop nu