Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

thuisblijfmoeder steunen
door

Partners opgelet: zo steun je een thuisblijfmoeder (of -vader)

Als je als ouder thuisblijft voor de kinderen kan dat weleens voelen alsof je de meest ondankbare taak hebt die er bestaat. Je plaatst je eigen behoeften volledig op de achtergrond voor je kinderen en soms lijkt het wel alsof niemand dat ziet.

Daarom is het belangrijk dat je van je partner af en toe wat steun en waardering krijgt voor deze zware taak. Hoe je dat kunt doen als partner van? Zo dus.

Advertentie

We gaan in dit artikel – voor de leesbaarheid – even uit van een thuisblijfmoeder in plaats van een thuisblijfvader. Maar andersom geldt het natuurlijk net zo goed.

 1. Maak geen opmerkingen over een ontploft huis

  Met een of meer energieke kinderen in huis die doof zijn voor het woord ‘opruimen’ is het nogal een uitdaging om het huis aan kant te houden. Verwacht dus niet dat als jij om 6 uur thuiskomt het huis spik en span is. Je partner kan nu eenmaal niet luiers verschonen, koken, opruimen en een baby troosten tegelijk. Het is ongetwijfeld geen onwil en opruimen gaat nog altijd het snelst als alle kinderen op bed liggen en jullie dit samen even doen. Maak hier dan ook geen opmerkingen over; ze is zelf ook niet blind en vindt het waarschijnlijk zelf al vervelend genoeg.

 2. Verwacht niet altijd een warme maaltijd

  Tussen 5 en 7 uur is het in ieder huishouden spitsuur. De kinderen worden rond dit tijdstip áltijd jengelig omdat ze moe zijn, maar ondertussen moet er van alles gebeuren: koken, opruimen en misschien dat er nog kinderen opgehaald moeten worden. Hierdoor is het vaak een uitdaging om op tijd een verse maaltijd bereid te hebben. Ga er niet vanuit dat, omdat je partner thuis is met de kinderen, er elke avond standaard een lekkere maaltijd klaarstaat als je thuiskomt. Van dit ideaalbeeld moet je afscheid nemen zodra je een kind hebt gekregen. Grote kans dat jij straks nog even groente staat te snijden.

  Lees ook: Tips voor de partner tijdens de bevalling

 3. Zeg haar dat ze er mooi uitziet

  Als thuisblijfmoeder ben je soms al blij als je überhaupt een likje mascara op je wimpers hebt kunnen smeren en die joggingbroek hebt vervangen voor een spijkerbroek. Nee, dit zijn niet de meest mooie jaren van je partner. Daar baalt ze zelf nog het hardst van. Vertel haar daarom af en toe dat ze nog steeds prachtig is. Juist als ze zich niet zo mooi voelt.

 4. Doe in het weekend net zoveel in huis als zij

  Het grote nadeel van thuisblijfmoeder zijn, is dat het ‘werk’ in het weekend gewoon doorgaat. Maar je partner heeft óók weekend, net als jij. Ga er dus in het weekend (maar ook ’s avonds op werkdagen) niet vanuit dat zij automatisch de zorg en het huishouden ook weer op zich neemt. Verdeel het dan fifty-fifty, net als bij stellen die allebei buitenshuis werken. Of nog beter: verras haar juist eens door zelf wat eerder op te staan in het weekend en alvast ontbijt te maken en een was te draaien.

  Lees ook: 12 tips voor kersverse vaders: zo ben je een geweldige steun voor je partner

 5. Vraag haar af en toe hoe het gaat en of je haar kunt helpen

  Thuisblijfmoeder zijn is hard werken, weinig waardering en aanzien, veel zorgen en jezelf op de achtergrond plaatsen. Bovendien betaalt het ook nog eens bar slecht. Sommigen vinden het heerlijk om fulltime thuis te zijn bij de kinderen, maar er zijn ook genoeg vrouwen die zich eenzaam voelen en gaandeweg merken dat ze het toch wel erg zwaar vinden. Vraag daarom regelmatig aan je partner hoe het met haar gaat, hoe ze zich voelt en of je haar misschien nog ergens mee kunt helpen.

 6. Doe niet alsof het jouw geld is

  Als het goed is hebben jullie samen besloten dat jij voor het geld zorgt en zij voor de kinderen. Dit betekent automatisch dat jij financieel verantwoordelijk bent voor haar. Geef haar dan ook absoluut niet het gevoel dat het jóuw geld is. Het is voor haar waarschijnlijk al geen fijn gevoel dat ze niet financieel onafhankelijk is, maar ze heeft zich opgeofferd voor de kinderen. Laat haar dan ook weten dat het jullie geld is en jullie samen een gezin runnen, waarbij ieder zijn eigen taken en verantwoordelijkheden heeft.

Lees ook: 6 dingen die je beter niet tegen je partner kunt zeggen over opvoeden

Bron: BabyGaga – beeld: Shutterstock