Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Pas op: zindelijkheid forceren kan schadelijk zijn

Zindelijk worden gaat bij het ene kind sneller dan bij het andere. Doet jouw kind er lang over en maak je je zorgen omdat hij bijvoorbeeld bijna vier wordt en naar school gaat? Ga je kind in elk geval niet pushen om snel zindelijk te worden. Dit werkt volgens de Amerikaanse professor en uroloog Steve Hodges averechts en kan zelfs problemen veroorzaken.

In Nederland moeten kinderen van 4 jaar oud die naar de kleuterschool gaan, officieel zindelijk zijn. Een basisschool mag je kind weigeren als hij nog niet zelf naar de wc kan, omdat luiers verschonen niet in het takenpakket van een basisschoolleerkracht valt. Al gebeurt dit in de praktijk bijna nooit als ze weten dat er thuis gewerkt wordt aan de zindelijkheidstraining. In Amerika gaan ze nog een stap verder. Is een peuter niet zindelijk, dan is hij niet welkom op de voorschool of peuterspeelzaal.

Advertentie

Deadline werkt niet

Belachelijk, vindt Hodges, expert op het gebied van zindelijkheid. ‘Een kind naar huis sturen met een deadline om zijn zindelijkheidstraining af te ronden, werkt niet. Dat is hetzelfde als een dyslectisch kind naar huis sturen om te leren lezen. Het zal hem niet lukken, omdat de problemen waar hij tegenaan loopt niets te maken hebben met de zindelijkheidstraining an sich.’ Volgens de professor zijn er twee mogelijke redenen dat kinderen moeite hebben met zindelijk worden. Of ze zijn er gewoon nog niet aan toe, of ze hebben last van chronische obstipatie.

Lees ook: Wanneer ‘moet’ mijn kind zindelijk zijn?

Problemen met zindelijkheid

Begin je met zindelijkheidstraining als je kind er eigenlijk nog niet aan toe is of push je je kind teveel omdat je een deadline in je hoofd hebt (zijn vierde verjaardag bijvoorbeeld), dan kan dat zorgen voor allerlei problemen, waarschuwt Hodges. Van plasongelukjes gedurende de dag tot bedplassen (enuresis) en broekpoepen (encopresis). Volgens Hodges hebben kinderen die vóór hun tweede jaar zindelijk worden drie keer zoveel kans om dit soort problemen te ontwikkelen als kinderen die later zindelijk zijn geworden.

Lees ook: de 7 meest voorkomende zindelijkheidsproblemen mét oplossingen

‘Scholen, help kinderen zindelijk te worden’

Wanneer je het beste kunt beginnen met zindelijkheidstraining hangt helemaal van het kind af volgens Hodges. ‘Mijn ervaring is dat de meeste kinderen er klaar voor zijn vanaf hun derde verjaardag, maar dat geldt zeker niet voor alle kinderen.’ De eis dat kinderen zindelijk moeten zijn voordat ze naar school gaan, moet volgens hem de prullenbak in. Wat hem betreft kunnen (voor)scholen en peuterspeelzalen zich beter actief gaan inzetten op het gebied van zindelijkheid en toiletgebruik. ‘Dat is net zo belangrijk als kinderen leren tellen of knippen.’

Wist je trouwens dat er verschillende manieren zijn om je kind zindelijk te laten worden? Het schijnt zelfs in drie dagen te kunnen. Hier de bekendste methodes op een rij.

Bron: Parents, Shutterstock