Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Meidenvenijn: dit kun je er als ouder tegen doen

Er zijn verschillende vormen van pesten. Zo pesten meisjes en jongens vaak op een andere manier. Wat kun je als ouder tegen meidenvenijn doen?

Wat is meidenvenijn?

‘Meidenvenijn is een vorm van pesten die vaker voorkomt bij meisjes’, aldus onderwijsadviseur Pierre Pas die een lespakket over dit thema maakte. Volgens Pas is venijn een vorm van pesten waarbij het gaat om relationele agressie: door te roddelen over het slachtoffer, door buitensluiten en isoleren, negeren en afwijzen. Dit gebeurt heel geraffineerd, vaak buiten het gezichtsveld van volwassenen. Via relaties met anderen maken zij kenbaar wie erbij hoort en wie niet. Jongens zijn meer bekend met fysieke agressie dan meisjes. Zij lossen conflicten directer op, omdat ze op jonge leeftijd bijvoorbeeld al stoeien. Meisjes willen sneller aardig gevonden worden. Roddelen en steun zoeken hoort volgens Pas dan ook meer bij ‘vrouwengedrag’.

Advertentie

Lees meer: Zo boost je het zelfvertrouwen van je dochter

Praat erover

Meidenvenijn kan (helaas) overal voorkomen. Van de basisschool, de middelbare school, tot op een sportclub of in de buurt. Meestal is het een fase die weer overgaat, maar meisjes kunnen er nog lang last van hebben. De Amerikaanse onderzoekster en schrijfster Kim Cook adviseert ouders om veel met hun dochters over vriendschap te praten. Dit kan al als ze twee of drie jaar oud zijn. Vraag bijvoorbeeld met wie je dochter graag speelt en welke spellen er dan gespeeld worden. Heeft ze een keer ruzie met een ander kind? Vraag haar dan later of ze nog een keer met dat kind wil spelen. Als dat niet zo is, laat het daar dan bij. Meisjes kunnen al vroeg aangeven met wie ze wel en niet willen omgaan.

Tip: Lees samen dit mooie kinderboek over pesten.

Oordeel niet

Het kan voor jou als ouder pijnlijk zijn om te horen dat je dochter wordt gepest door haar vriendinnetjes. Je bent misschien geneigd om direct over de andere meisjes te oordelen. Onthoud dat je je dochter daar niet mee helpt. Je kunt wel naar haar luisteren en haar gevoelens respecteren. Vertel haar in eerste instantie dat je het vervelend vindt voor haar en met haar meeleeft. Het kan voor je dochter al een enorme opluchting zijn om haar hart bij jou uit te storten. En misschien komt ze zelf wel tot een oplossing terwijl ze met je aan het praten is.

Voor zichzelf opkomen

Wil je dochter wel voor zichzelf opkomen, maar weet ze niet hoe ze dat moet doen? Leer haar dan bijvoorbeeld deze zin: ‘Ik vind het niet leuk als je zo gemeen tegen me doet. Hou daarmee op.’ Pestkoppen vinden het leuker om iemand te grazen te nemen die niet voor zichzelf durft op te komen.

Meer tips

Behalve praten, luisteren en je kind leren voor zichzelf op te helpen komen zijn er nog meer tips.

  • Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken. Toch is het een belangrijk om af en toe juist het woord ‘ik’ te gebruiken. Zo leert ze haar gevoel uit te spreken en voor zichzelf op te komen.
  • Is je dochter het mikpunt van ‘mean girls’ om hoe ze eruit ziet? Leer haar dat het niet belangrijk is hoe ze eruit ziet, maar waar ze allemaal goed in is. Heb het bijvoorbeeld niet over haar lange benen, maar over haar sterke benen waar ze vast heel snel mee kan rennen. Door je dochter sterk te noemen, wordt haar uiterlijk minder belangrijk.
  • Onderschat meidenvenijn niet. Meidenvenijn kan dan tijdelijk zijn, maar je dochter kan daar nog jarenlang last van hebben. Probeer erover te blijven praten. Als dat niet lukt, zoek dan professionele hulp.
  • Vermoed je dat je dochter zelf een ‘mean girl’ is? Vraag haar waarom ze dat doet en maak duidelijk dat je haar gedrag ten strengste afkeurt.

Lees meer: Alles over pesten

Bron: fatherly.com en npo3fm.nl / Beeld: Shutterstock