Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Pesterij door broer of zus onschuldig?

‘Broers en zussen plagen elkaar nu eenmaal’. Ouders praten dit gedrag vaak goed zo. Het lijkt onschuldig, maar dat is het niet. Niet als het vaak gebeurt. De kans op een depressie op latere leeftijd ligt namelijk op de loer.

Advertentie

Dit is de uitkomst van een onderzoek van The University of Oxford, waarbij ruim 7000 kinderen werd gevraagd naar hun pest-ervaringen met een broer of zus. De kinderen werden eerst op 12-jarige leeftijd geïnterviewd. Ze kregen vragen als ‘ben je weleens door een broer of zus gekwetst, geslagen of genegeerd, en hoe vaak?’. Toen ze 18 werden kregen ze vooral vragen over hun mentale gezondheid.

Depressie en zelfverminking

Kinderen die op jonge leeftijd aangaven nooit gepest te zijn, hadden op latere leeftijd weinig last van depressies (slechts 6,4% had dat wel). Van de groep die aangaf vaak gepest te worden door hun broer of zus (ruim 800 kinderen!), had 12,3% last van depressieve gevoelens. Bijna een verdubbeling. Er zaten ook ernstige gevallen tussen; 14% deed aan zelfverminking en 16% had vaak paniekaanvallen.

Meisjes vaker slachtoffer

Uit het onderzoek bleek ook dat meisjes vaker werden gepest dan jongens. Vooral meisjes uit gezinnen met 3 of meer kinderen liepen een groot risico. Bij de meeste kinderen begon het gepest rond hun 8e jaar. Meestal waren oudere broers de grootste plaaggeesten.

Vroeg ingrijpen

Volgens Emma Jane Cross, CEO van de organisatie ‘BeatBullying’, is het belangrijk om kinderen al op jonge leeftijd aan te spreken op hun pestgedrag. ‘’Een klein ruzietje tussen broers en zussen is gebruikelijk, maar wanneer er dagelijks pesterijen plaatsvinden moet er worden ingegrepen’’.

Advertentie

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Reuters – Foto: Corbis/Hollandse Hoogte

Lees ook:
Wat als je kind een pestkop is?
Wat als je kind wordt gepest?
Invloed van plaats in het gezin op karakter kind