Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Peuter gaat niet of nauwelijks naar de tandarts

Ruim 60 procent van de peuters gaat niet naar de tandarts. En dat is een groot probleem, zeggen deskundigen.

Niet op controle

Uit onderzoek blijkt dat op 5-jarige leeftijd 41 procent al één of meer gaatjes heeft. Met als gevolg dat peuters soms al jong ingrijpende handelingen moeten ondergaan als een wortelkanaalbehandeling of een kroon, zo meldt het AD. Dat blijkt uit analyse van zorgverzekeraar Zilveren Kruis, waar ook andere grote verzekeraars als Menzis en CZ zeggen zich in de resultaten te herkennen.

Advertentie

Nederland telt 500.000 kinderen tussen de 2 en 4 jaar. Meer dan de helft gaat niet op controle bij de tandarts, bevestigt Annemarie Schuller, onderzoeker bij TNO en het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Mondzorg bij peuters belangrijk

Volgens Schuller weten veel ouders niet hoe belangrijk goed poetsen en een beperkt aantal eet- en drinkmomenten is. Zo krijgen jonge kinderen de hele dag door zoete drankjes en soms zelfs een fles limonade mee naar bed. De gedachte dat mondzorg bij peuters niet zo belangrijk is omdat het melkgebit nog wisselt, is onterecht. Daarbij kan het leiden tot ruimteproblemen of scheefstand in het volwassengebit als melktanden vroegtijdig verloren gaan.

Consultatiebureaus adviseren kinderen vanaf 2 jaar, als het gebit bijna compleet is, naar de tandarts te gaan.

BEKIJK OOK: Zo poets je de tanden van je kind

MEER LEZEN?

Auteur: Marjolein Schel – Bron: AD – Beeld: Shutterstock