Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Dit is waarom peuters zo graag hun broek uittrekken

Peuters kunnen allerlei gekke fratsen uithalen. Denk bijvoorbeeld aan het uittrekken van zijn broek, waar iedereen bij is. Maar waarom doen peuters dat?

Advertentie

De voornaamste reden waarom je kind zijn broek uittrekt, is omdat die niet lekker zit. Misschien zit er een labeltje in dat kriebelt of voelt de stof niet prettig aan. Of misschien weet jouw kind dondersgoed dat er een andere broek in de kast ligt die hij liever aan wil.

Lees meer: Peuterpuberteit, over eigenwijs zijn en nee zeggen

Iets nieuws ontdekken

Maar je peuter kan ook om een andere reden liever in zijn romper (of helemaal bloot) rondrennen. Elke keer als je kind iets nieuws ontdekt, wil hij dat met anderen delen en laten zien wat hij al kan. Soms is dat heel handig: bijvoorbeeld als het hem lukt om zelf met een vorkje zijn fruit te eten. Jij zult vast trots op hem zijn en hij is ongetwijfeld nóg trotser. Maar als hij net heeft ontdekt dat hij zelf zijn broek uit kan trekken, wil hij dat ook graag te pas en te onpas laten zien. En het liefst als er meer mensen bij zijn.

Tip: Shop een broek met zo’n handig aantrekkoordje, als je die maar goed genoeg vastmaakt krijgt je peuter mooi zijn broek – en plein public – niet uit!

Advertentie

Lees meer: Sociaal-emotionele ontwikkeling van je peuter

Schaam je niet

Zulke momenten kunnen voor jou als ouder een tikkeltje gênant zijn. Maar peuters kennen nog geen schaamte. Ze hebben nog geen idee wat wel en niet normaal is om te doen of te laten in gezelschap. Hoe lastig je de situatie ook vindt, probeer rustig te blijven en je kind te vertellen dat het nu niet het goede moment is om zijn broek uit te doen. Vertel hem dat hij zijn broek weer aan moet trekken en zich pas uitkleedt als hij in bad gaat of zijn pyjama aantrekt. Net zoals zo veel fases gaat ook deze fase van je peuter weer voorbij. Het hoort nu eenmaal bij de ontwikkeling van je peuter

Lees meer: 10 dingen die je je peuter vooral wél moet laten doen (ook al lijken ze onlogisch)

Bron: romper.com / Beeld: Shutterstock

Advertentie