Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Waarom peuters nu veel meer geduld hebben dan vroeger

Je zou het misschien niet zeggen als je woedende driejarige schreeuwt dat hij nú zijn koekje wil, maar peuters kunnen zich beter beheersen dan vroeger. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers na analyse van de beroemde 'Marshmallow Test'.

Advertentie

Kijk, nu heb je een goed antwoord als opa of oma weer eens verzucht dat de kinderen vroeger zoveel beter op hun beurt konden wachten. Uit onderzoek blijkt dat dat namelijk misschien wel meevalt. Sterker nog: peuters en kleuters  zijn geduldiger dan vroeger.

De Marshmellow Test

Amerikaanse onderzoekers concluderen dat kinderen zich beter kunnen beheersen nadat ze de ‘Marshmallow Test’ in de jaren zestig, de jaren tachtig en na het jaar 2000 met elkaar vergeleken. Bij die test zetten wetenschappers van de Stanford Universiteit drie- tot vijfjarige kinderen in een kamer met een marshmallow. De kinderen werden alleen gelaten met de lekkernij met de mededeling dat ze straks een tweede, groter snoepje zouden krijgen als ze de marshmallow níet zouden opeten. Het dilemma voor de peuters en kleuters als ze alleen worden gelaten, is te schattig.

Video: Marshmellow Test jaren zestig en zeventig

Zelfbeheersing

De test is in de jaren tachtig en zo’n vijftien jaar geleden herhaald. Wat blijkt? Kinderen kunnen steeds langer wachten. Gemiddeld hielden de peuters en kleuters die de test na 2000 deden zich twee minuten langer in dan hun leeftijdsgenootjes in de jaren zestig en één minuut langer dan de drie- tot vijfjarigen in de jaren tachtig.

Schermgeneratie

Opmerkelijk, vinden de onderzoekers van de American Psychological Association omdat kinderen tegenwoordig via schermpjes en internet gewend zijn aan snelheid. Een mogelijke verklaring is het gestegen gemiddelde IQ van kinderen en het feit dat peuters vaker naar een crèche of voorschool gaan.

Bron: Science Daily – Beeld: Shutterstock

Redactioneel – Offer – Pijnstilling

Elle TENS 2

Natuurlijke pijnbestrijding bij de bevalling
Shop nu