Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Peuters en poepen: 7 veelgestelde vragen

Te dik, te dun, te veel, te weinig... en is die kleur wel normaal? De stoelgang van je peuter kan je behoorlijk bezighouden. Dit zijn de veelgestelde vragen over de grote boodschap.

Advertentie

1. Hoeveel keer poepen op een dag is normaal?

Hoe vaak je kind poept, verschilt per kind. Net zoals dat voor baby’s en volwassenen geldt. Het wordt beïnvloedt door allerlei factoren: hoeveel je kind eet en drinkt, wat hij eet en drinkt, maar ook beweging en eventuele stress spelen een rol. Over het algemeen poepen kinderen tussen de drie keer per week tot drie keer per dag. Vaker of minder vaak kan ook, dat is in principe geen reden tot zorgen. Pas als je kind daarnaast andere klachten krijgt zoals buikpijn, pijn tijdens het poepen of afwijkende ontlasting, is het verstandig om langs de huisarts te gaan.

Lees meer: Stoelgang kind: wat is normaal?

Tip: Glijdt die peuter van jou ook steeds bijna de wc in? Hier vind je handige toiletverkleiners

2. Hoe lang mag een kind niet poepen?

Het ene kind poept een paar keer per dag, het andere kind een paar keer per week. Er is geen vaste regel hoe vaak een kind een grote boodschap ‘moet’ doen. Belangrijker is om naar de wc-routine van jouw kind te kijken. Poept hij normaal meerdere keren per dag en ineens dagen niet? Heeft hij klachten als buikpijn, pijn bij het poepen, harde ontlasting of juist heel dunne ontlasting? Dan kan er wel wat aan de hand zijn. Denk aan obstipatie of angst voor het potje.

Advertentie

Als je kind lange tijd niet poept en als je al verschillende dingen hebt geprobeerd zonder resultaat, aarzel dan niet om hulp in te schakelen. Bel de huisarts of het consultatiebureau voor advies en maak eventueel een afspraak.

3. Help, mijn peuter is bang om te poepen, hoe kan ik dat verhelpen?

Kinderen kunnen het eng vinden om te poepen. Dit komt vooral bij peuters voor. Er kan een reden voor hem zijn om zijn poep op te houden. Waarom hij bang is, kan hij vaak niet goed uitleggen omdat hij de woordenschat mist. Het zou kunnen dat hij bang is om in de wc te vallen, het wc-papier te hard vindt of het eng is gaan vinden doordat hij een keer diarree of kapotte billen had.

Als je peuter poepangst heeft, push hem dan niet. Hij doet het niet bewust. Begeleid hem op een positieve manier naar de wc of het potje. Geef duidelijk aan wat je van hem verwacht en zorg dat het leuk is. Lees bijvoorbeeld een boekje voor of zing een liedje samen. Lukt het niet? Pak het de volgende dag of een paar dagen later weer op. Als het wel goed gaat, geef hem dan een complimentje of beloon hem met een mooie sticker. Dit kan motiverend werken.

Zelf billen afvegen: hoe breng je het je kind bij?

Advertentie

4. Mijn peuter heeft dunne ontlasting. Wat kan er aan de hand zijn?

Als je kind plotseling dunne, waterige ontlasting heeft, heeft hij diarree. Diarree wordt veroorzaakt door bacteriën of parasieten, maar meestal door een virus dat een darminfectie veroorzaakt (buikgriep). Diarree komt vaak voor bij kinderen en gaat na een paar dagen vanzelf weer over.

Is de ontlasting altijd een zachte brij, dan heeft je kind misschien peuterdiarree. Dit komt voor bij kinderen tussen de één en vier jaar. Het is een vorm van dunne ontlasting die langer dan een week duurt en waarbij peuters meerdere keren per dag dunne, stinkende ontlasting hebben met soms onverteerde voedselresten. Hoewel het vervelend is, voelt een kind zich verder niet ziek. Ook eet, drinkt en groeit hij goed. Bij peuterdiarree hoef je niet bang te zijn voor uitdroging. Dat is alleen een gevaar bij ‘gewone’ diarree. Heb je het vermoeden dat je kind hier last van heeft, pas dan de voeding van je kind aan. De kans is groot, dat het dan na een week of twee een stuk beter gaat of zelfs helemaal over is.

5. Mijn peuter geeft niet (altijd) aan dat hij naar de wc moet. Wat kan ik doen?

Zolang je kind het zelf nog niet aangeeft, of het weleens vergeet, kun je hem helpen herinneren of op vaste tijdstippen even naar de wc laten gaan, bijvoorbeeld vlak voor of na een eetmoment. Het ene kind heeft nou eenmaal sneller in de gaten dat hij naar de wc moet dan het andere. Sommige kinderen gaan zo op in hun spel dat ze niet merken dat ze moeten en het in hun broek doen. Vraag je kind af en toe of hij misschien moet poepen of plassen, zolang dat nodig is.

6. Mijn kind heeft last van verstopping. Wat nu?

Als je kind vaak flink moet persen en hier duidelijk last van heeft, heeft hij waarschijnlijk last van obstipatie. Je kind poept minder dan drie keer per week en hij heeft waarschijnlijk ook regelmatig buikpijn. De ontlasting kan hard en droog zijn.

Poept hij steeds kleine beetjes? Ook dan kan hij last hebben van verstopping. Er bestaan medicijnen tegen obstipatie, maar je kunt het vaak ook oplossen door zijn voeding aan te passen. Laat je kind genoeg water drinken en zorg dat hij veel vezels eet, zoals bruine boterhammen en genoeg fruit (bijvoorbeeld peer) mét schil. Ook voldoende gezonde vetten eten zijn belangrijk.

7. Mijn kind heeft pijn bij het poepen. Hoe kan dat?

Als je merkt dat je kind pijn heeft als hij poept, kunnen er meerdere oorzaken zijn. Het zou kunnen dat hij zijn poep te lang heeft opgehouden. Hierdoor wordt de ontlasting hard en kan het pijn doen bij het persen. Hij kan ook scheurtjes in de anus hebben (meestal ontstaan die door harde ontlasting) of een branderig gevoel (door diarree of hard wc-papier). Of misschien doet het poepen niet zozeer pijn, maar heeft hij last van zijn darmen. Probeer de oorzaak van de pijn te achterhalen en dat op te lossen. Heeft je kind regelmatig of dagenlang pijn bij het poepen? Wacht niet te lang en neem contact op met de huisarts of het consultatiebureau.

Tip! Alles over de verschillende methodes om je kind zindelijk te laten worden

Poeppoli

Als de klachten blijven aanhouden, kan de huisarts je kind doorverwijzen naar een kinderarts of kindermaag-darm-leverarts. In sommige gevallen is ook de hulp van een psycholoog of pedagoog nodig. In veel ziekenhuizen zijn er speciale afdelingen voor kinderen met ontlastingsproblemen, de zogenoemde poeppoli’s. Hier probeert een team van specialisten, met zowel artsen als psychologen, de oorzaak van de klachten te achterhalen en te behandelen.

Lees ook: Steeds meer kleuters hebben moeite met poepen: wat kun je daaraan doen?

Bron: asz.nl, darmzaken.nl, olvg.nl – Beeld: Shutterstock.

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ouders van Nu product – Leren luiertas zwart

Burkely

Leren luiertas Burkely

€99,95
Bestel nu