Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Plek binnen gezin minder invloed op persoonlijkheid dan werd gedacht

Er wordt vaak gezegd dat de plek in het gezin invloed heeft op het karakter van een kind. Zo zou het jongste kind een echte lolbroek zijn, de middelste een onderhandelaar en de oudste een geboren leider. Maar klopt dat wel?

Er is heel wat onderzoek gedaan naar de impact van de plek van een kind in het gezin en de invloed die dit heeft op zijn persoonlijkheid. Zo wordt er door in dit onderzoek beweert dat het middelste kind het meest succesvol wordt, hier dat het oudste kind vaak een perfectionist is en leggen we in dit artikel uit waarom de jongste het meest sociaal is en de grootste kans heeft later miljonair te worden.

Advertentie

Geen blijvende impact

Als we onderzoekers van de Universiteit van Leipzig kunnen al deze beweringen nu hoppa, de prullenbak in. Volgens hoofdonderzoekster Julia Rohrer heeft de rangorde binnen een gezin namelijk helemaal geen blijvende impact op iemands persoonlijkheid. Nul komma nul. Voor het onderzoek werden drie databases uit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Duitsland met elkaar gecombineerd.

De conclusie: de plek in het gezin heeft geen enkele invloed op de mate van extraversie, emotionele stabiliteit, vriendelijkheid, zorgvuldigheid of verbeelding. Een lichtpuntje voor iedereen die de oudste thuis is: de eerstgeborenen scoren wel het hoogst als het gaat om intelligentie. Dit onderzoek waar we eerder over schreven, blijft dus overeind staan.

Wel tijdelijke invloed

Mocht je denken: zeker weer zo’n onderzoek dat je met een dikke knipoog moet nemen. Volgens gerenommeerde wetenschappers is dit niet het geval. Zo noemt de Tilburgse hoogleraar ontwikkelingspsychologie Jaap Denissen het onderzoek indrukwekkend. Dit betekent trouwens niet dat de karaktereigenschappen die kinderen worden toegedicht vanwege hun plaats in het gezin totale onzin zijn. De oudste/middelste/jongste zijn, kan best wat invloed hebben op het karakter van een kind, alleen wordt zijn persoonlijk hier niet door gevormd. Dus is je oudste een perfectionist of je jongste het meest sociaal: hij is waarschijnlijk met deze eigenschappen geboren.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: PNAS – Beeld: Shutterstock