Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

‘Postnatale depressie bij vaders onvoldoende erkend’

Nee, lang niet elke vrouw zit na de bevalling op een roze wolk. Maar wist je dat ook mannen kunnen worstelen met een postnatale depressie? Maar liefst een op de twaalf vaders ziet het na de bevalling somber in én het merendeel zoekt hiervoor geen hulp.

Advertentie

Het is inmiddels wel bekend dat minstens tien procent van de kersverse moeders last heeft van een postnatale depressie. Uit internationale onderzoeken blijkt nu echter dat tussen de 8,7 en 13 procent van de vaders hier ook mee te maken krijgt.

‘Iets anders dan uitputting’

Volgens onderzoek van de Zweedse professor Elia Psouni, hoofd van de afdeling ontwikkelingspyschologie aan de Universiteit van Lund, is de kans groot dat het zelfs om meer mannen gaat. Een postnatale depressie wordt bij deze groep nu eenmaal minder snel herkend, zowel door zorgverleners als door mannen zelf. Psouni: ‘Het is echt iets anders dan typische uitputting. Maar uiteindelijk zoekt meer dan tachtig procent geen hulp.’

Praktijk laat anders zien

Heel gek is dit niet, want de meeste mensen weten niet dat dit ook bij mannen voorkomt. ‘Maar zowel uit de praktijk als onderzoeken laten dat zien dat sommige vaders hier wel degelijk mee te maken krijgen,’ bevestigt psychiater Titia Hompes.

Zelfverminking

Uit het onderzoek van Psouni blijkt dat een op de drie mannen met een postnatale depressie uiteindelijk zelfs aan zelfverminking doen. ‘Niet iets om weg te relativeren dus,’ aldus de Zweedse professor. ‘Bovendien mag de impact niet onderschat worden. Deze vaders verwaarlozen de interactie met hun kind en dit kan later voor problemen in de ontwikkeling zorgen. Of ze putten zichzelf helemaal uit om vooral niets verkeerd te doen. In extreme gevallen gedragen ze zich juist erg hard tegenover hun kind.’

Advertentie

Oorzaken

Oorzaken van een postnatale depressie bij mannen zijn vaak een combinatie van sociale, psychologische en zelfs biologische factoren. Zo daalt bij deze mannen hun testosterongehalte, waardoor ze sneller last hebben van somberheid. Ook problemen op het werk, weinig sociale contacten, recent verlies of relatieproblemen verhogen het risico op deze aandoening.

Maatschappelijke druk

Toch is er tot op heden weinig aandacht voor dit onderwerp. Dit zou niet alleen komen door een gebrek aan kennis, maar heeft ook te maken met maatschappelijke druk. Hompes: ‘Ook vaders voelen dat de buitenwereld van ze verwacht dat ze op een roze wolk zitten. Daarnaast uiten mannen minder makkelijk hun emoties. De neiging om hierover te zwijgen is bij mannen dus groter.’

Speciale app

Psouni heeft samen met haar team een vragenlijst ontwikkeld die speciaal op mannen is afgestemd. Aangezien de meeste mannen na de geboorte van hun kind niet of nauwelijks met zorgverleners in contact komen, stelt zij voor om er een app van te maken die iedere nieuwe vader krijgt toegestuurd, waarna contact met hulpverleners mogelijk is.

Auteur: Erandi Godinez –Bron: Demorgen.be – Beeld: Shutterstock