Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Prachtige fotoserie: zo vieren moeders wereldwijd Moederdag

Niet alleen wij vieren Moederdag. In 128 landen staan moeders een dag lang in het zonnetje. Fotograaf Ilvy Njiokiktjien maakte voor UNICEF ontroerende foto's van vrouwen die Moederdag vieren in landen waar goede zorg helaas niet zo vanzelfsprekend is.

Advertentie

Moederdag wordt over de hele wereld gevierd. Al is dat niet altijd op – zoals bij ons – op de tweede zondag in mei. Maar de invulling is overal  net even (of flink) anders…

In Noorwegen krijgen moeders bijvoorbeeld in februari ontbijt op bed, in Egypte en Irak worden ze in maart verwend en in Thailand moeten moeders tot augustus wachten op hun speciale dag.

UNICEF komt op voor goede gezondheidszorg en schoon drinkwater voor (aanstaande) moeders wereldwijd. Ilvy Njiokiktjien legde voor UNICEF de eerste Moederdag vast van moeders in landen waar die goede (geboorte)zorg helaas niet zo vanzelfsprekend is. Kijk eens hoe trots deze vrouwen zijn op hun baby’s.

Mongolië

Advertentie

Celia Virginia Flores Mamani (37 jaar) uit Mongolië viert Moederdag met haar dochter die pas één week oud is. De trotse moeder lijdt aan epilepsie en bracht haar baby daarom met een keizersnede ter wereld in het ziekenhuis. Dit is haar vijfde kind.

Bangladesh

Jannatul Ferdousi (22 jaar) uit Bangladesh viert Moederdag met haar eerste kind van 29 dagen oud. Het meisje werd een maand te vroeg geboren en huilde niet. De baby werd zelfs blauw. De speciale afdeling voor pasgeborenen in het Kind en Moeder Centrum in Bangladesh, dat door UNICEF gesteund wordt, redde haar leven. De baby heet Ayedatujannah Tahiat wat ‘zij die terugkwam uit de hemel’ betekent.

Mali

Advertentie

De achttienjarige Hawa Diawara uit Mali viert haar eerste Moederdag met zoontje Youssouf. In de regio waar zij woont, heerste veel malaria en diarree. Maar nu is er een put waardoor ze schoon water heeft.

Peru

De 22-jarige Verónica Anchaya Huamám uit Peru viert Moederdag met haar twee weken oude zoon en de verloskundige en verpleegkundige die haar hielpen bij de geboorte. In sommige delen van Peru is het sterftecijfer van pasgeboren baby’s erg hoog. UNICEF probeert dat te veranderen.

Bangladesh

Sumona Akhtar Juthie (21 jaar) uit Bangladesh viert Moederdag met haar dochter van 47 dagen oud en verpleegkundige Shipra Das. Haar baby werd meer dan twee maanden te vroeg geboren. Het is Sumona’s tweede kind.

Mali

Fatoumata Coulibaky uit Mali viert Moederdag met haar tweeling van één dag oud. Samen met haar verloskundige poseert ze bij de koelkasten vol vaccins die UNICEF financierde. De tweelingdochters van Fatoumata werden op hun geboortedag meteen ingeënt tegen polio. De koelkasten zijn essentieel, op de dag dat de meisjes ter wereld kwamen was het 45 graden in Mali.

Mongolië

Namjilmaa Naransuren uit Mongolië viert Moederdag met haar zoontje van vijf dagen oud. Namjilmaa en haar man zijn herders, ze hebben al twee zoons van achttien en zestien jaar oud.

Bron: UNICEF | Foto’s: Ilvy Njiokiktjien