Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Praten met je peuter: met deze zeven tips wordt er beter naar je geluisterd

Praten met je peuter: soms best een dingetje. Want luisteren doen veel kinderen op die leeftijd als het hun uitkomt. Met deze zeven tips lukt het je beter om gehoord te worden. Hou het vol en je nieuwe bijnaam zal ‘peuterfluisteraar’ zijn.

Advertentie
 1. Kom overeind

  Lukt het je niet (vaak genoeg) om goed te praten met je peuter? Dat hij écht naar je luistert of je überhaupt hoort? Troost je, je bent niet de enige. Peuters staan erom bekend een tikkeltje Oost-Indisch doof te zijn en op die leeftijd is focussen sowieso nog moeilijk. Zeker als kinderen aanvoelen dat de boodschap misschien niet in hun voordeel is. Wat in ieder geval niet werkt: roepen van de ene kant van de kamer naar de andere (of een compleet andere kamer of verdieping) als je iets tegen je kind wilt zeggen. Wil je dat jouw boodschap serieus genomen wordt, breng ’m dan ook serieus. Kom overeind, loop naar je kind toe, ga door je knieën (met jouw gezicht op zijn ooghoogte) en praat terwijl je hem aankijkt.

 2. STOP MET SCHREEUWEN!

  Soms, als je het echt even niet meer weet, kan het je overkomen: je schreeuwt tegen je kind. Met als resultaat dat hij ook begint te gillen of moet huilen. Bedenk: echt luisteren doet je peuter sowieso niet als jij schreeuwt.

  Veel beter is het om op een rustige toon tegen je kind te praten. Rustig en langzaam. Wedden dat de boodschap dan beter overkomt? Toegegeven, dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Ben je gefrustreerd, tel dan eerst tot tien voordat je je kind aanspreekt. Of desnoods tot honderd. Of ga even op het balkon of in de tuin staan om je frustratie weg te grommen of schreeuwen. Doe wat voor jou werkt, wat jou rustig(er) maakt. Anders doe je het tegenovergestelde van wat bij nummer zeven in dit rijtje staat…

  TIP: Sla je door de peuterpuberteit met deze fijne boeken!

  Advertentie
 3. Hou het simpel

  Hoe meer je praat, hoe minder je peuter ervan zal onthouden. Echt waar. Het is soms net als met volwassenen: hou het simpel, dan komt het aan. ‘Hoe vaak moet ik nog zeggen dat je niet door de keuken mag rennen, dat weet je nu toch wel. En toch doe je het steeds weer,’ vervang je dus door: ‘Langzaam lopen, alsjeblieft.’

 4. Geef opties

  Je laat je kind natuurlijk niet in z’n favoriete pyjama de vrieskou ingaan. En je mag ook best je poot stijf houden als hij in zijn skibroek naar een subtropisch zwemparadijs wil. Maar als een peuter het gevoel heeft dat hij inspraak heeft in zijn outfit, is hij eerder geneigd om mee te werken. Laat hem bijvoorbeeld kiezen tussen twee broeken of shirts. Hetzelfde geldt voor veel andere dagelijkse dingen: wil je pindakaas of kaas, water of thee, op de loopfiets of de step naar de bakker? Geef hem twee opties en iedereen is tevreden. Dat scheelt een hoop gedoe in de ochtendspits of op andere haastmomenten.

Meer lezen: Luistert je niet? Met deze tips van pedagoge José Sagasser word je wel gehoord

 1. Leg uit

  Leg uit waarom je soms iets van je peuter vraagt. En zoek samen naar een oplossing. Roep bijvoorbeeld niet: ‘Haal die autootjes uit de gang!’, maar zeg rustig: ‘Ruim die autootjes maar even op, anders valt straks iemand erover.’ Samen een oplossing zoeken kan bijvoorbeeld zijn: even samen opruimen of hem een andere speelplek laten bedenken.

 2. Niet vragen, maar mededelen

  Laat geen ruimte vrij voor zijn eigen interpretatie als je wilt dat je kind iets doet. Vraag het hem dus niet, maar deel het hem mee. ‘Ga je even je tandenpoetsen?’ maakt weinig indruk en daarop kan hij nee antwoorden en een strijd ontketenen. Maar om ‘je moet je tanden poetsen’ kan hij simpelweg niet heen. Dreig daarbij niet met: ‘Anders krijg je vanmiddag geen koekje.’ Dreigen is altijd een uiting van zwakte. Dat voelt zelfs een peuter. Leg wel in simpele woorden uit waarom het belangrijk is om je tanden te poetsen (zie nummer zes).

 3. Geef het goede voorbeeld

  Als je wilt dat je kind goed naar je luistert, geef dan ook het goede voorbeeld. Leg je tijdschrift of telefoon weg als hij je een verhaal vertelt en luister met aandacht naar wat hij te zeggen heeft.

Bron: Fatherly – Beeld: Shutterstock