Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Prikproof de zomer door: deze planten verjagen muggen op een natuurlijke manier

Zit je kind snel onder de muggenbulten en kan hij geen stap in de tuin zetten zonder lek gestoken te worden? Misschien een idee om een of een paar van deze twaalf planten in de tuin of op het balkon te zetten.

Advertentie

Van geraniums en rozemarijn tot lavendel: er zijn een aantal planten waar muggen absoluut niet tegen kunnen. Daarbij staan ze ook nog eens leuk in je tuin.

1. Basilicum

Met deze plant voorkom je een kolonie van muggen in je tuin. Het bekende kruid werkt namelijk tegen de larven van muggen. Die blijken volgens een studie uit 2009, vergiftigd te worden door de in de plant aanwezige olie. Voor muggen is een tuin met basilicum geen aantrekkelijke legplaats, wat betekent dat ze er niet zo snel larven zullen leggen en je dus minder muggen in je tuin hebt.

2. Kattenkruid

Deze plant staat leuk én verspreidt ook nog eens een heerlijke geur. Kattenkruid ruikt namelijk naar een combinatie van munt en citroen. De plant bevat een stof met de naam nepetalacton, die ondraaglijk is voor muggen.

3. Zijdeboom (ceiba speciosa)

De bloem van deze boom wordt vaak gebruikt in anti-muggenmiddeltjes. Muggen kunnen de geur van deze bloem echt niet uitstaan, wat betekent dat ze er met een grote boog omheen vliegen. Het is niet de makkelijkste plant om te laten groeien, maar ziet er wel prachtig uit in je tuin.

Advertentie

4. Geranium

Als muggen ergens niet van houden, is het wel van sterk geurende planten zoals lavendel, munt en de geranium. Genoeg reden dus om je kind met de zomer lekker achter een geranium te zetten.

5. Citroenmelisse

Deze plant is een ver neefje van munt en verspreidt een heerlijke citroengeur: aangenaam voor ons, maar niet te harden voor muggen. Mocht je de citroenmelisse zelf willen telen, kun je ´m het beste in een pot zetten: de plant neemt je tuin namelijk in no-time over.

6. Polei

De bloem van de polei is een echte wondermiddeltje. De plant helpt namelijk niet alleen tegen muggen maar ook tegen (fruit)vliegjes. Daarnaast helpt het ook nog eens om teken op afstand te houden.

Tip: dit natuurlijke middeltje helpt tegen de jeuk van een muggenbult

Advertentie

7. Citronella

Als er één plant is die niet mag ontbreken in dit lijstje, is het natuurlijk de citronella. Met deze plant hou je muggen op afstand en bovendien is het een betere keuze dan de vaak chemische producten die citronella bevatten.

8. Lavendel

De lila bloemetjes staan natuurlijk bekend om de speciale, kalmerende geur die ze uitscheiden, maar wat veel mensen niet weten, is dat deze geur ook muggen op een afstandje houdt. Nóg een pluspunt: vliegen en motten hebben het ook niet zo op de geur van de Provence.

9. Citroentijm

Deze plant heeft een kruidige en citroenachtige geur waar muggen absoluut niet dol op zijn. Het sap van de blaadjes is ook nog eens een perfecte remedie tegen een geïrriteerde huid.

10. Goudsbloem

Deze plant ziet er niet alleen leuk uit, maar werkt ook nog eens goed tegen muggen. Ze scheiden namelijk een geurtje uit waar muggen een ontzettende hekel aan hebben. Ook fijn: deze plant doe het ook goed op balkons en heeft weinig verzorging nodig.

11. Pepermunt

De olie in pepermunt is giftig voor verschillende insectenlarven (waaronder muggen) en wordt daarom regelmatig gebruikt in insectafstotende middeltjes. Daarnaast is het ook nog eens lekker voor in de thee!

12. Rozemarijn

Naast dat rozemarijn lekker is in bepaalde gerechten, weert het ook nog eens muggen af. Muggen vinden dit kruid maar niks en blijven liever uit de buurt.

Meer lezen: Waarom muggen altijd een favoriet gezinslid hebben

Kinder EHBO video: zo behandel je een insectenbeet

Video: Check deze handige do's en dont's.

Bron: Popsugar.com – Beeld: Shutterstock