Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Primeur: baby geboren uit 'gerijpte' eicellen

Voor het eerst is er in Europa een baby geboren uit eicellen die normaal bij het medisch afval belanden. Een primeur voor het UZ Brussel, dat onrijpe cellen in het lab liet rijpen. Verwacht wordt dat de techniek veel vrouwen kan helpen die door ziekte hun kinderwens in gevaar zien komen.

In-vitromaturatie, of kortweg ivm, is het minder bekende broertje van in-vitrofertilisatie. Bij ivf rijpen de eicellen in het lichaam van de vrouw, bij ivm dient het lab zelf als broedstoof: alles gebeurt in een schaaltje.

Advertentie

Een complexe techniek, noemt fertiliteitsexpert Michel De Vos (UZ Brussel) het, maar wel eentje die ‘heel toepasbaar is bij vrouwen die door kanker of een andere aandoening hun eicelreserve zien krimpen’. Zeker voor kankerpatiënten die chemo moeten ondergaan, is het een mooie extra, boven op het bewaren van een eierstok. Want als je in één klap ook nog eicellen kunt laten rijpen, krijg je een combinatie van methodes, en dus van kansen.

De afgelopen 2 jaar zag het UZ Brussel al zo’n 40 vrouwen bij wie ze niet alleen een eierstok wegnamen om in te vriezen, maar ook eicellen lieten rijpen. De vrouw die eind vorige maand van haar ‘primeurmeisje’ beviel, was de eerste die haar kinderwens op deze manier in vervulling zag gaan.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Hln.be – Foto: 123rf