Publiekelijke ruzie om baby met Down

Publiekelijke ruzie om baby met Down

Vrijdag ging het verhaal van Samuel Forrest en zijn pasgeboren zoon Leo de hele wereld over. Samuel zou direct na de geboorte een ultimatum hebben gekregen van zijn vrouw: hij moest kiezen tussen zijn huwelijk, of zijn zoontje, dat met het syndroom van Down geboren was. Inmiddels heeft zijn vrouw haar kant van het verhaal met de internationale pers gedeeld.

Volgens Samuel, die oorspronkelijk uit Nieuw-Zeeland komt, zou zijn Armeense vrouw en haar familie al vlak na de bevalling het kindje hebben verstoten. Zo zouden ze hebben geweigerd om naar het kindje te kijken, of hem zelfs maar aan te raken. Volgens Samuel heeft dit alles te maken met het feit dat een kindje met het syndroom van Down binnen de Armeense cultuur als een schande voor de familie wordt gezien.

‘Hij is prachtig en perfect’

Voor Samuel kwam het nieuws dat zijn zoontje het syndroom van Down had weliswaar als een schok, maar kwam het geen moment in hem op om het kind af te staan. Vooral niet toen hij zijn zoontje in de armen nam: ‘Ik keek naar hem en zei: hij is prachtig, hij is perfect en ik ga hem absoluut houden.’

Gedwongen tot keuze

Aan ABC News vertelde Samuel over de onmogelijke keuze waar zijn vrouw hem voor stelde. Samuel was naar eigen zeggen niet op de hoogte van de gebruiken in Armenië: ‘Wanneer zo’n kindje hier geboren wordt, zullen ze zeggen dat je het niet hoeft te houden,’ verklaart hij. ‘Mijn vrouw had haar beslissing al genomen en dat gebeurde allemaal achter mijn rug.’

Een week na de geboorte van hun zoon vroeg Leo’s moeder de scheiding aan en was hij niet meer welkom in de familie. Daarop besloot Samuel met zijn zoontje terug te keren naar zijn thuisland Nieuw-Zeeland. Om dit te realiseren en geld in te zamelen heeft hij het project ‘Bring Leo Home’ opgezet.

Zwaarste keuze uit mijn leven’

Volgens Ruzan, de moeder van Leo, steekt het verhaal echter anders in elkaar. Zowel The Independer als The Mirror zeggen verklaringen van Ruzan te hebben en laten deze ook zien op hun websites. Daarin zegt de vrouw onder andere: ‘De geboorte van Leo was de gelukkigste dag van mijn leven, totdat ik zag hoe bezorgd de dokters keken’. Al binnen een paar uur zouden de dokters haar hebben gedwongen om te kiezen of ze Leo wilde houden of niet. Volgens Ruzan ‘de zwaarste keuze uit haar leven’.

Ruzan: ‘Ik realiseerde mij al snel dat mijn zoon beter in Nieuw-Zeeland kon opgroeien, waar hij tenminste kans zou hebben op een redelijk normaal leven. In Armenië zijn niet de juiste faciliteiten. Mijn man dacht daar precies hetzelfde over.’ Samuel zou echter toen al hebben besloten om zonder haar naar Nieuw-Zeeland te vertrekken. ‘Hij heeft mij geen één keer meegevraagd’, aldus Ruzan.

‘Niks kwalijk’

Deze situatie heeft inmiddels een vreemde wending genomen. Samuel heeft verklaard zijn vrouw inmiddels te hebben vergeven: ‘Door hun culturele achtergrond gelooft de Armeense familie van mijn ex dat ons kind de hele familie ten schande zou brengen. Ik neem Ruzan niks kwalijk. Ik neem mijn persoonlijke verantwoordelijkheid en zij heeft ook haar eigen beslissingen gemaakt. Ik begrijp de druk waar mijn ex en haar familie zijn bezweken door culturele verschillen. Er zijn veel factoren waar in deze situatie rekening mee gehouden moet worden.’

Hoop op hereniging

De man hoopt zelfs dat het gezin weer verenigd kan worden. ‘Ik heb nooit slecht over mijn vrouw gesproken. Ik aanbid haar en ik wil die herinneringen met onze zoon Leo delen. Ik hoop dat we ooit weer een band kunnen opbouwen. Maar voor dat kan, moet ze wel Leo aanvaarden en haar verantwoordelijkheid als moeder nemen.’

Volgens The Mirror bevestigde Ruzan gisteren dat ze de scheidingsformulieren heeft ingevuld. Ze waren 18 maanden getrouwd.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: ABC News/Independent.co.uk/Mirror.co.uk – Foto: ABC News