
Rechtbank: baby moet geregistreerd kunnen worden als genderneutraal
Genderneutraal werd in 2017 uitgeroepen tot irritantste woord van het jaar. Toch is er nog regelmatig wat te doen over dit onderwerp. De rechtbank in Roermond heeft nu zelfs gesteld dat er een derde gender 'X' moet worden erkend bij de aangifte van een baby. Al is daarvoor nog wel een wetswijziging nodig.
De rechtbank in Limburg deed deze uitspraak in een zaak van iemand die in 1961 werd geboren en waarbij het geslacht toen niet kon worden vastgesteld. De ouders kozen destijds voor de vermelding van ‘man’ in de geboorteakte, omdat dat gemakkelijker zou zijn voor het kind. In de jaren die volgden voelde deze persoon zich echter geen man en hij (zij) liet daarom in 2001 het geslacht in de geboorteakte wijzigen in ‘vrouwelijk’. Uiteindelijk voelde dat toch ook niet goed, omdat degene zichzelf nu beschouwt als genderneutraal.
Tijd is rijp
Met het aanspannen van deze rechtszaak hoopte de Roermonder op de erkenning van de ‘derde gender’ in het officiële document. De rechtbank heeft nu bepaald dat de geslachtsvermelding in de geboorteakte mag worden gewijzigd in: ‘geslacht is niet kunnen worden vastgesteld’. In 2007 wees de Hoge Raad een dergelijk verzoek nog af, omdat de Hoge Raad toen vond dat de tijd hiervoor nog niet rijp was. De rechtbank is nu van mening dat, gelet op de maatschappelijke en juridische ontwikkelingen, het wél tijd is voor de erkenning van een derde gender.
X-registratie
Het gender X vermelden op een geboorteakte is niet nieuw, maar is sinds 1993 al mogelijk in het geval van pasgeboren kinderen met ambivalente geslachtskenmerken. Na uiterlijk drie maanden moet in zo’n geval in de definitieve akte worden vermeld of het kind een man of vrouw is. Als het geslacht nog steeds niet kan worden bepaald, wordt het kind met een X geregistreerd.
Het probleem is alleen dat de X-registratie niet met terugwerkende kracht kan worden gedaan. Kinderen die na de periode van drie maanden definitief als man of vrouw worden geregistreerd, kunnen dit later niet meer terugdraaien. Wel kunnen ze de registratie van man naar vrouw veranderen of andersom.
Wetswijziging
Of de uitspraak van de rechter daadwerkelijk gaat leiden tot een wetswijziging, zal moeten blijken. Tegen de NOS reageert minister van Engelshoven: ‘Deze uitspraak is een steun in de rug voor mensen die zichzelf niet als man of vrouw zien, maar als genderdivers. We gaan bekijken welke gevolgen deze uitspraak moet hebben.’
Bron: NOS Beeld: Shutterstock