Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

10x waarom driftbuien juist hartstikke goed zijn voor je peuter (en voor jou!)

Leuk is het niet als je kind een meltdown krijgt. Zeker niet midden in de supermarkt, met de afkeurende blikken van omstanders in je rug. Maar wist je dat zo'n driftbui heel gezond is voor je kind? En dat jij er ook nog wat van kunt leren?

Advertentie

1. Het kan er maar beter uit zijn

Tranen bevatten het stresshormoon cortisol. Als je kind huilt, verlaat stress dus letterlijk zijn lichaam. Ook zorgt huilen ervoor dat de bloeddruk daalt en het is dé manier om alles er eens lekker uit te gooien. Dus is je kind tijdens een driftbui in tranen, boos, gefrustreerd en niet voor rede vatbaar? Lekker laten gaan. Zodra de bui voorbij is, is hij weer de vrolijkheid zelve. Even stoom afblazen is heel gezond.

2. Het helpt bij het leren

Krijgt je kind wel eens een meltdown omdat tijdens het bouwen de blokken steeds omvallen of iets anders niet lukt? Grote kans dat er allerlei emoties in de weg zaten, waardoor het niet ging zoals hij wilde en hij gefrustreerd raakte. Spelen en ontdekken is de beste manier om van alles te leren, maar volgens experts lukt dat alleen als je relaxed bent en goed in je vel zit. Een driftbui zorgt ervoor dat je kind alle spanning kwijtraakt en weer met frisse moed verder kan. Je zult zien dat het bouwen daarna wel lukt.

Dit zijn 13 aanleidingen voor driftbuien bij peuters. Herkenbaar?

3. Je kind slaapt er beter door

Doe je er alles aan om te voorkomen dat je kind een driftbui krijgt? Geen goed idee. Je denkt misschien dat je je kind hiermee helpt, maar frustraties moeten nou eenmaal af en toe geventileerd worden. Krijgt hij deze mogelijkheid niet, dan is de kans groot dat dit alsnog ’s nachts gebeurt. Je kind krijgt dan nare dromen of wordt wakker. Geef je kind dus de ruimte om af en toe even flink te huilen en onredelijk te zijn en wacht gewoon af tot het over is. Zo krijgen negatieve emoties geen kans om zich op te stapelen.

Advertentie

Tip: In een van deze heerlijke pyjama’s slaapt je peuter helemaal lekker

4. ‘Nee’ zeggen is goed voor je kind

De kans is groot dat je peuter af en toe een driftbui krijgt omdat je ergens ‘nee’ tegen zegt. En dat is alleen maar goed! Door regelmatig ‘nee’ te zeggen, leert je kind wat wel en niet acceptabel is. Soms probeer je dit misschien te vermijden omdat je geen zin hebt in een driftbui, maar onthoud: grenzen aangeven is ook een vorm van liefde.

5. Je kind vertrouwt je

Geloof ons: dat je kind vooral driftbuien krijgt in jouw bijzijn is een groot compliment (ook al zal het niet altijd zo voelen). Kinderen gebruiken driftbuien meestal niet om ons te manipuleren om hun zin te krijgen, maar om hun gevoelens te uiten. En dat kunnen ze alleen op deze hevige manier in het bijzijn van iemand die toch wel onvoorwaardelijk van ze houdt. Juist: jij dus!

Lees ook: Alles over de peuterpuberteit

6. Het versterkt de band

Het lijkt misschien alsof je boze kind je aanwezigheid niet waardeert en je de stomste moeder van de wereld vindt als hij een meltdown heeft, maar niets is minder waar. Die lastige buien kunnen zelfs jullie band versterken. Laat hem uitrazen en zijn gevoelens uiten zonder hem te stoppen. Zeg alleen wat lieve en geruststellende woorden en geef hem een knuffel als je de kans krijgt. Je kind zal zich hierdoor achteraf nog meer verbonden met je voelen.

Tips: zo ga je om met een boos kind.

7. Het heeft een positieve invloed op zijn gedrag

Agressief gedrag, niet willen delen of weigeren ergens aan mee te doen: het zijn allemaal signalen dat je peuter worstelt met zijn emoties. Een gezonde driftbui die hoort bij zijn leeftijd zorgt ervoor dat hij deze emoties kan uiten en daarna weer vrolijk verder kan met zijn leven.

8. Liever thuis dan in het openbaar

Wie kent het schrikbeeld van een schreeuwende peuter op de grond in de supermarkt niet? Als je je kind thuis de kans geeft om af en toe al zijn emoties en frustraties eruit te gooien, is de kans kleiner dat dit in het openbaar gebeurt. Bovendien heb je thuis meer rust en tijd om je kind helemaal te laten uitrazen en zo echt alle stress en emoties eruit te gooien. Heel gezond (zie punt 1)!

9. Nu mag het nog

Naarmate je kind ouder wordt, zal hij steeds minder vaak huilen of zich gefrustreerd op de grond storten. Dit komt deels door de ontwikkeling die hij doormaakt en deels omdat huilen en ander heftig emotioneel gedrag wordt ontmoedigd door de omgeving. Eigenlijk is dat best een beetje jammer, want hebben we allemaal niet wel eens de behoefte om het op een keihard huilen te zetten of driftig te stampvoeten? Maar dat doen we niet en dus kroppen we het op. Stress! Gun het je kind dus vooral om al die emoties de vrije loop te laten nu het nog kan.

10. Een wijze les voor jou

Hoe vervelend je die driftbuien van je peuter ook mag vinden en hoe lastig het soms is om ermee om te gaan: je kunt er super veel van leren. Zo kan een driftbui van je kind werken als een spiegel, waardoor er dingen bovenkomen uit je eigen jeugd, zoals ouders die geen aandacht voor je emoties hadden. Dit is je kans om het anders te doen. Ook zijn de meltdowns van je kind een goede oefening in geduld en beheersing. Doe er je voordeel mee!

Lees hier hoeveel dagen per jaar je kwijt bent met het kalmeren van je kind een driftbui. Spoiler alert: het is meer dan je denkt.

Bron: Parents.com – Beeld: Shutterstock

Mercy Hiltrop

Commercieel – Prenatal – Offer – Loopfiets

Loopfiets

Zowel een driewieler als een tweewieler
Shop nu