Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

7 redenen waarom we zo blij zijn met de vaders van nu

De tijd dat een vader alleen nog maar 'de man was die zondag het vlees kwam snijden' lijkt achter ons te liggen. Uit onderzoek blijkt dat vaders een steeds belangrijkere rol krijgen in de opvoeding en daar kunnen we alleen maar heel blij mee zijn.

 1. Ze brengen meer tijd door met hun kinderen

  Uit cijfers van het Amerikaanse Pew Research Center blijkt dat vaders in 2018 ongeveer drie keer zoveel tijd besteden aan hun kinderen als vaders een paar generaties geleden.
  Vaderliefde: ‘Ik wil vooral veel já zeggen’

 2. Ze blijven meer thuis

  Steeds meer vaders werken minder uur, zodat ze meer tijd met hun kinderen kunnen doorbrengen. Hoewel er nog wel een groot taboe heerst op thuisblijfvaders, komt parttime werken bij vaders steeds vaker voor.

 3. Ze helpen mee in het huishouden

  Vaders helpen niet alleen meer met de kinderen, ze helpen ook vaker mee in huishouden. Een 50/50-verdeling is misschien niet altijd mogelijk, maar in veel huishoudens wordt het steeds eerlijk verdeeld.

 4. Ze streven naar balans tussen werk en privé

  Er wordt vaak naar de moeder gekeken als het gaat om de balans tussen werk en privé, maar ook vaders zijn hier bewust mee bezig. Volgens het Pew Research Center worstelt ongeveer de helft van de mannen hiermee. Ongeveer hetzelfde aantal geeft ook aan dat ze meer thuis zouden blijven bij hun kinderen als het financieel mogelijk was.

 1. Ze willen (en krijgen) meer vaderschapsverlof

  Voor moeders is verlof een fysieke noodzaak, maar ook steeds meer vaders willen die eerste periode tijd veel met hun kind doorbrengen. Hoewel Nederland nog een beetje achterloopt in vergelijking met de rest van Europa is het vaderschapsverlof in 2019 wel uitgebreid tot vijf dagen.
  Vaderschapsverlof en partnerverlof 2019, hoe zit dat precies?

 2. Ze hebben skills

  Een moderne vader draait zijn hand er niet voor om om zijn dochter goed voor de dag te laten komen. Dat betekent ook hippe outfits samenstellen en haren vlechten.

 3. Ze steunen elkaar online

  In navolging van de moeders weten nu ook vaders elkaar online te vinden en te steunen. Online papa-groepen en blogs zijn veel populairder geworden.

Lees ook:

Bron: Romper Beeld: Shutterstock